Kiválasztják a NER300 program magyar indulóit a nyárig

Nyomtatóbarát változat
Az Európai Bizottság a szén-dioxid biztonságos leválasztására és geológiai tárolására, a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló, innovatív technológiák demonstrációs erőművi projektjeinek megvalósítását támogatja ebben a programban.
 
Kiválasztják a nyárig a NER300 program magyar indulóit, az Európai Bizottság várhatóan 2014 nyarán dönt a nyertes projektekről – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).
 
Az NFM április 15-én pályázati fogadóórát tartott a NER300 program lehetséges résztvevőinek eredményes felkészülése érdekében Budapesten. A nagy érdeklődés mellett megrendezett fogadóórán a pályázat menetéről, a korábbi forduló tapasztalatairól tájékozódhattak a projektjavaslattal rendelkező társaságok.
 
Horváth Attila Imre, a zöldgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár a fogadóórán kifejtette: a szaktárca célja, hogy hozzájáruljon egy filozófiájában és gazdasági szempontból is kiemelkedő, jól kidolgozott projekt eredményes pályázatához, egy újabb magyar sikerhez. Aszükséges előminősítést követően tagállamonként három pályázat nyújtható be a felhívásra.
 
Az előző kiírásban a magyar EU-FIRE EGS Hungary Konzorcium új típusú geotermikus erőműve 39,3 millió euró (mintegy 12 milliárd forint) támogatást nyert, és a tervek szerint jövő júniusban megkezdődik kivitelezése a dél-alföldi régióban.
 
A magyar indulókat szakértői bizottság választja ki május végéig. Az uniós társfinanszírozásban megvalósítandó beruházások teljes pályázati dokumentációinak tagállami beküldési határideje 2013. július 3.
 
 

forrás:
MTI
www.hirado.hu
fotó:
www.bellona.org