Kiteljesedő fejlesztési programok a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben

Nyomtatóbarát változat
"Az ország lakosságának egytizede él a 33 leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségben, ahol egy komplex fejlesztési terv keretei között kerül sor képzési és foglalkoztatási programokra, továbbá óvodák és iskolák, orvosi rendelők, szociális intézmények felújítása és bővítése zajlik. Az LHH Kistérségi Programban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eddig 40 milliárd forint támogatás megítéléséről döntött."

"A kedvezményezett térségek besorolásáról szóló 311/2007. (XI.17.) Kormányrendelet gazdasági és infrastrukturális mutatók alapján rangsorolta az ország 174 kistérségét, a legkedvezőtlenebb helyzetű 33 kistérséget - ahol összességében a lakosság egytizede él - komplex programmal segítendőként jelölve meg.
 
A kistérség a saját keretére meghatározott tervezési módszertant és feltételeket követve szabadon tervezhetett, a minőségi alapkövetelmények elérésén túl nem kellett más, fejlettebb térségek projektjeivel versenyezni. Ez az elkülönített támogatási csatorna elsősorban a regionális operatív programok (ROP-ok), a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) egyes forrásainál alkalmazható hatékonyan, főként az önkormányzatokat érintő fejlesztések területén." Ezekből az operatív programokból közel 100 milliárd forint áll kizárólag a 33 kistérség rendelkezésére a 2013-ig tartó időszakra. (a részletes táblázat a tervezhető források területi megoszlásáról a forrásban megjelölt honlapon olvasható)
 
"Az elmúlt hetek felgyorsult döntéshozatalának is köszönhetően a mai napig már több mint 40 milliárd forint értékű támogatásról született döntés.
 
A regionális operatív programokban (ROP) közel 27 milliárd Ft, a Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programban (TIOP) 13 milliárd Ft támogatásról értesülhettek a projektgazdák, ez közel 500 projekt megkezdését jelenti. További 500 projekt elbírálása pedig még folyamatban van.
 
A programban több projekt irányul az integrált térségi szolgáltatások fejlesztésére. A Jánoshalmai kistérségben Nyitnikék Gyermekházat alakítanak ki, az Abaúj-Hegyközi kistérségben szervezetfejlesztési és innovációs központot, Kaposmérőben mikrotérségi szociális alapszolgáltatási Központot hoznak létre.
 
A Dél- Alföldi régióban iskolák és óvodák korszerűsítése valósul meg, többek között Balástyán, Kunbaján, Pusztaszeren, Madarason, Magyarbánhegyesen, Kunágotán és a Kisteleki kistérségben és számos Észak- Magyarországi településen is, például Taktaharkányban, Újcsanálosban és Mátraverebélyen.
 
A Dél-Dunántúli régióban Somogyváron családi napközi kialakítását kezdték meg, a Tamási kistérség településein a csapadékvíz elvezetését oldják meg és a csatornázottság helyzetét javítják.
 
Észak- Alföldön az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését kezdték meg például Tiszaörsön, Nyírbátorban, Penyigén.
 
A nyertes fejlesztések közül számos projekt már sikeresen le is zárult. Többek között átadásra került Teklafalun a "Tekla" Biztos Kezdet Gyerekház, melynek munkálatait 48 millió forintos uniós támogatással sikerült befejezni és az encsi kistérségben található Ináncs óvodája és iskolája korszerűsítésére és bővítésére 240 millió forintból az LHH-program keretei között került sor.
 
A gazdaságfejlesztési pályázatoknak köszönhetően a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ipari területek kialakítására kerülhet sor, a telephely fejlesztések támogatásával a kistérségek jövedelemtermelő kapacitása nőhet."
 
A téma iránt érdeklődő kedves olvasóink a forrásban megjelölt elérhetőségen grafikonos szemléltetés segítségével megyei bontásban is tájékozódhatnak az eddig megítélt támogatások eloszlásáról.
 
forrás:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség