Kétmilliárd forintból új arculatot és funkciókat kap Békéscsaba belvárosa

Nyomtatóbarát változat
Kétmilliárd forintból új arculatot és funkciókat kap Békéscsaba belvárosa. A kivitelezési munkálatok kétharmada elkészült, az építkezések 2013. június 30-án fejeződnek be.
 
Vantara Gyula polgármesterelmondta, hogy a belváros arculatát meghatározó és köztéri funkcióját erősítő beruházás nem történt az utóbbi évtizedekben Békéscsabán, hasonló vállalkozás a Fiume Hotel építése volt 1868-ban.
 
A beruházás teljes költsége 57 százalékos EU támogatás mellett 1,944 milliárd forint. Az önkormányzat a "Békéscsaba belváros rehabilitáció I. ütem" című programmal összesen 1,109 milliárd forint támogatást nyert a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretéből az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.
 
A beruházás célja egy forgalomtól mentes  belváros kialakítása a zöld felületek növelésével, újabb pihenő és találkozó helyek kialakításával, ahol szívesen töltik el idejüket a város lakói és ideérkező vendégek. A Szent István tér méltó helyszíne lesz a városi sport-, kulturális és művészeti rendezvényeknek.
 
Tóthné Svecz Valéria, a projekt menedzselésével megbízott Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője kiemelte: a közterületek felújítására egymilliárd forintot költenek. Összesen 32 ezer négyzetméter terület újul meg a belvárosban, ebből a Szent István téren 11 ezer négyzetméter. A fennmaradó 944 millió forint beruházási költségből épült egy új parkolóház, felújítják a Szent István téren az épületek homlokzatait és szélesítik a 446-os közút új szakaszát a főtér korábbi forgalmát levezető Luther utcát. Az ügyvezető megemlítette: a kivitelezési munkálatokkal párhuzamosan az önkormányzat felújítja az érintett területeken a közműveket is.
 
 

forrás:
MTI