Hét új határátkelőhely megnyitását tervezik Kárpátalján

Nyomtatóbarát változat
Az ukrán külügyminisztérium támogatja hét új határátkelőhelynek a megnyitását Kárpátalján, köztük három létesítését az ukrán-magyar határon.
 
Az új határátkelőhelyek megnyitását a múlt év decemberében kérte az ukrán kormánytól a megyei tanács, amelyet a kérdés tárcaközi egyeztetését követően értesített a Külügyminisztérium arról, hogy támogatja hét új határátkelőhely létesítését. A tájékoztatás szerint egy-egy új átkelőhely létesülne az ukrán-lengyel és az ukrán-szlovák, további kettő az ukrán-román és három az ukrán-magyar határon.
 
Magyarország és Kárpátalja között Nagypalád és Kispalád, Szalóka és Eperjeske, valamint Hetyen és Tiszakerecseny között nyílnának új átkelőhelyek. A jelentésben szó van arról, hogy a gépkocsi-közlekedés előtt is megnyitják az ukrán-szlovák határon található Kisszelmenc és Nagyszelmenc közötti, eddig csak gyalogosok által használt átkelőt.
 
A kárpátaljai magyar szervezetek – a helyi lakosság igényét kifejezve – régóta szorgalmazzák helyi és állami szinten új határátkelőhelyek megnyitását az ukrán-magyar határon az anyaországgal való kapcsolattartás könnyítése és a határ menti régiók közötti együttműködés erősítése céljából.
 
A kijevi külügyi tárca közlése szerint a projekt megvalósítása érdekében még kétoldalú megállapodásokat kell kötni az érintett szomszédos országokkal.
 
 
forrás:
MTI