Határmenti régiók közti együttműködés és kapcsolatépítés elősegítése a fenntartható regionális fejlődésért

Nyomtatóbarát változat
IPA Cross-border Co-operation Programme2012. február 27-én rendezték meg a FOCUS projekt (Fostering Cooperation, Utilizing Networking for Sustainable Regional Development in the Cross-Border Regions) nyitókonferenciáját Szegeden. A projekt célja a régiók közti együttműködés és kapcsolatépítés elősegítése a Dél-Alföld és Bácska határ menti régióiban, a fenntartható regionális fejlődésért. A projekt megvalósítására a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség és szerbiai partnere, a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség több mint 84 ezer euró uniós és állami támogatást nyert.
 

A FOCUS – Határ menti régiók közti együttműködés és kapcsolatépítés elősegítése a fenntartható regionális fejlődésért projekt 2010-ben jött létre a Bácska Fejlesztési Ügynökség és a DARFÜ Nonprofit Kft. együttműködése révén

Mind a magyar, mind a szerb fél által képviselt régiókra jellemző probléma a magas munkanélküliség, az inaktív vállalkozások magas száma, a kiaknázatlan turisztikai lehetőségek, az egységes regionális adatbázisok, valamint az ügynökségek és vállalkozások közötti együttműködések hiánya. Ezen felül a vajdasági területen problémát jelent a határ menti területek komplex fejlesztésére vonatkozó szakismeretek és jó gyakorlatok, a területi tervezés koordinációjának, valamint az EU-s források lehívásához szükséges előkészítési tapasztalatoknak a hiánya. Mindezek okán a FOCUS projekt célja a Dél-Alföld és Bácska alkotta határ menti régióban a fenntartható regionális fejlődés megalapozása és a határrégió marginalizálódásának minimalizálása.

A projekt lépései:
1. A magyarországi RFÜ tudásbázisának és tapasztalatainak megosztása az újonnan megalakult bácskai RFÜ-vel workshop és tanulmányút keretében
2.  A projekt partnerek közötti RFÜ-hálózat kialakítása

A projekt időtartama alatt a hálózat a további három tevékenység lebonyolításáért felel:

3. Együttműködési fórum szervezése. A rendezvény célközönsége a két régió RFÜ-ivel kapcsolatban álló döntéshozói.
4. A hátár menti régió kulcsszereplőinek azonosítása és adatbázisba gyűjtése négy prioritás mentén: regionális gazdaságfejlesztés, turisztikai célú fejlesztések, közlekedési infrastruktúra-fejlesztés és térségfejlesztés.
5. Akcióterv kidolgozása a meghatározott négy prioritási terület mentén, mely feltérképezi az igényeket, valamint a lehetséges együttműködési területeket a 2014-2020 közötti időszakra. Közös fejlesztéseket javasol a projekt partnerek által képviselt két régió számára.
 


forrás:
Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség