Fenntarthatóság és civil társadalmi szempontok a Duna-stratégia végrehajtásában

Nyomtatóbarát változat
2011. november 7-én tartották a Duna-régiós országok külügyminisztereinek kétnapos informális találkozóját Bukarestben, melyen előadást tartott Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár, a stratégia magyarországi képviselője. A konferencián elhangzott előadásban az államtitkár hangsúlyozta: a stratégia keretében csak olyan projekteket lehet támogatni, amelyek megóvják a környezetet és bírják az együttműködésben részt vevő országok civil szervezeteinek támogatását.
 
A bukaresti találkozó résztvevői kifejezték szándékukat a konkrét lépések sürgetésére vonatkozólag. Az államtitkár hangsúlyozta: a stratégia megvalósítását elindító Magyarország továbbra is fontos szerepet kíván betölteni: „ez földrajzi helyzetünkből is adódik, ezért természetes kötelezettségünk, hogy a Dunával kapcsolatos minden projektben benne legyünk, és Magyarország érdekeit megfelelő módon tudjuk képviselni, bármilyen irányba is fejlődjön a stratégia. A Duna-stratégia lehetőséget teremt arra, hogy ez a régió a gazdasági növekedés színterévé válhasson az Európai Unióban, Magyarországnak pedig központi szerepet kell játszania a stratégia végrehajtásában.”
 
Az államtitkár kiemelte a fenntarthatóság érvényesítésének és a civil társadalmi szféra bevonásának szükségességét. Hozzátette: Magyarország csak olyan projekteket hajlandó támogatni a Duna-stratégia keretében, amelyek nem ártanak a folyónak, így a Duna "zöld folyosó" maradhat, igazi közép-európai együttműködés pedig csak a civil társadalom támogatásával képzelhető el
 
Magyarország három területen - az energia, a vízminőség és a vízhez kapcsolódó kockázatok kezelése terén - végez koordináló tevékenységet. A magyar álláspont szerint a finanszírozásban mozgósítani kell az eleve meglevő tartalékokat, meg kell vizsgálni, hogy vannak-e uniós források, valamint azt is, hogy az Európai Beruházási Bankot (EIB) miként lehet bevonni a finanszírozásba. A nagy pénzügyi intézmények részéről megvan a társfinanszírozási készség, ha jó projektek születnek - fogalmazott.
 
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és az EIB által aláírt egyetértési nyilatkozat értelmében budapesti székhelyű koordinációs irodát állítanak majd fel, amely még az év vége előtt megkezdi működését. Az irodának a stratégia végrehajtásában, a rendelkezésre álló források koordinációjában lesz szerepe. Az EIB egy főt delegál a budapesti irodába, ahová egyébként Magyarország más országokból is vár néhány hónapra gyakornokokat, akik részt vesznek majd a pénzügyi tervezésben.
 
Teodor Baconschi román külügyminiszter a találkozón maga is úgy vélte: a Duna-stratégiában részt vevő országoknak megvan a kulturális affinitásuk ehhez az együttműködéshez, amely ugyanakkor nem romantikus, hanem nagyon is gyakorlatias megközelítést igényel.
 

forrás: