Fejlődik a jászárokszállási ipari park

Nyomtatóbarát változat
„Előzetes számítások szerint százötven-kétszáz új munkahelyet teremthet Jászárokszálláson az a beruházás, amelyet egy nagyvállalat tervez megvalósítani a helyi ipari parkban. A város ezen kívül két betelepülni szándékozó céggel is tárgyal.
 
Gergely Zoltán elmondta: mindkét új érdeklődő külföldi tulajdonú társaság, közülük az egyik logisztikai, míg a másik autóipari beszállítói tevékenységgel foglalkozik. Előbbi négy, az utóbbi pedig húsz hektáron építkezne, amelyet a szükséges infrastruktúrával együtt az igényeknek megfelelően képes biztosítani a helyhatóság – hangsúlyozta.
 
Emellett nemrégiben az ipari parkban évek óta dinamikusan fejlődő vállalat is bejelentette fejlesztési szándékát. Az anyacég tulajdonosa személyesen tárgyalt a polgármesterrel egy komplett gyár Németországból történő áttelepítéséről. Ehhez az elektrotechnikai alkatrészeket gyártó társaság várhatóan további 4,5 hektár területet vásárol az övezetben, ahol az elképzelések alapján már jövőre felépíti százötven-kétszáz munkahelyet teremtő új üzemét.
 
A polgármester elmondta: az ipari parkban jelenleg működő 15 vállalkozás idén jelentős beruházásokat valósított meg. Ezek eredményeként már mintegy 3200 jászárokszállási és a régióban élő ember dolgozik itt. Az összes munkahely közel egyötödét 2011-ben hozták létre a cégek. Jászárokszálláson 1998-ban indult el a vállalkozói övezet kiépítése és betelepítése, a terület 2002-ben nyerte el az ipari park címet. A már termelő cégek jelenleg mintegy 30 hektárt használnak a rendelkezésre álló 56 hektáros területből, amelyet az önkormányzat az utóbbi időben átlagosan hektáronként 20 millió forintért értékesített az újonnan érkező társaságoknak - mondta Gergely Zoltán.
 
A vállalkozások 2011-ben tervezett együttes bruttó árbevétele meghaladja a 70 milliárd, az általuk befizetett helyi iparűzési adó pedig a 400 millió forintot. Utóbbi a jászsági kisváros ez évi költségvetési bevételeinek bő egynegyedét teszi ki. A településen működő cégek adókedvezményt nem kapnak, ám fejlesztéseikhez minden segítséget megad az önkormányzat. Így az ügyintézésben és az engedélyeztetési eljárások során is elsőbbséget biztosít számukra – mondta a polgármester.”