Fejlesztik a tiszai árvízvédelmi töltéseket

Nyomtatóbarát változat
"Elkezdődött az összesen 6,7 milliárd forint értékű tiszai árvízvédelmi töltésfejlesztés a Beregben; a Vásárosnamény és Lónya között zajló beruházás földmunkálatait Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter indította el Tiszakerecsenyben."

"A teljes tiszai árvízvédelmi rendszer komplex megújítására irányuló projekt a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) révén, az Európai Unió támogatásával valósul meg.
 
A vásárosnaményi híd és Lónya között összesen 28 kilométer hosszan történik meg töltések erősítése kerékpározásra is alkalmas burkolattal. A beruházás keretében egyebek mellett átépítik a lónyai és a tiszakerecsenyi gátőrházakat, elvégzik az árvízi monitoring rendszer fejlesztését.
 
Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság vezetője az ünnepségen elmondta: a fejlesztés töltésépítési munkálatait több hónapos munka előzte meg, cserjeirtás, fakitermelés történt a munkaterületen. Az építkezések során 1,6 millió köbméter földet építenek majd be töltésekbe, ennek köszönhetően egy méterrel magasabb lesz a Tisza védműve, és kétszeresére nő a szelvényméret - tette hozzá az igazgató.
 
A fejlesztés nemcsak a szatmári, hanem a kárpátaljai magyar területeket is védi az árvíztől, mivel a projekt folytatja a korábbi években elkezdett, a beregi ártéri öblözet védelmére indított magyar és ukrán programot. A töltésfejlesztés az árvízvédelem mellett turisztikai célokat is szolgál, mivel Tarpa és Lónya között ötven kilométer hosszan összefüggő kerékpárút jön létre. Az uniós beruházást a tervek szerint 2012 végéig valósítja meg a kivitelező Bereg 2009 Konzorcium.
 
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: az építkezés jó alkalmat kínál arra, hogy Magyarország együttműködjön a szomszédos országokkal a környezetvédelem és a vízügy területén, hiszen csak Szlovákia, Románia és Ukrajna bevonásával lehet biztos eredményeket elérni. Ezért kiemelt cél a határokon átívelő környezetvédelmi és vízgazdálkodási szemlélet kialakítása, a tervek és az érdekek összehangolása.
 
A miniszter megerősítette, hogy a kormány újraindítja a Vásárhelyi-tervet annak érdekében, hogy egy ésszerűen megtervezett vízgazdálkodás a térségi fejlesztések hajtóereje is legyen."
 
forrás:
Vidékfejlesztési Minisztérium