Európai Uniós támogatás román-magyar fejlesztésekre

Nyomtatóbarát változat
Több mint 50, nagyléptékű infrastrukturális beruházás valósulhat meg a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, miután a program közös irányító bizottsága mintegy 68 millió euró uniós támogatást ítélt oda a fejlesztésekre – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) múlt hét csütörtökön az MTI-vel.
 
A közlemény szerint román-magyar együttműködési program ötödik – nagyobb, határon átnyúló jelleggel rendelkező – beruházásokat célzó pályázati felhívására 201 pályázat érkezett az eredetileg 51,4 millió eurós keretre. A pályázók által igényelt támogatás összege megközelítette a 256 millió eurót, a rendelkezésre álló Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) források ötszörösét.  A pályázatok jó minőségére tekintettel az eredeti pénzügyi keret növelésével 53 pályázatot támogatnak, több mint 68 millió euróval – írja az NFÜ. A nyertes ötletek közül 26 a határon átnyúló infrastruktúra fejlesztését célozza meg: a határon átnyúló közlekedés – a határhoz vezető és azt keresztező utak, kerékpárutak felújítása vagy építése, és környezetvédelem fejlesztése. 2 millió euró költséggel jöhet létre két szennyvízhálózat (Székudvaron és Kétegyházán), valamint Székudvaron a felszíni vizek védelmét szolgáló szennyvízkezelő állomás.

További 27 pályázat a gazdasági, turisztikai, kutatási és egészségügyi infrastruktúra összehangolt fejlesztésére irányul.

A teljes cikk itt olvasható.


képforrás: