Európai Együttműködési Nap

Nyomtatóbarát változat
European Cooperation Day

Szeptember 18-án tartották az Európai Együttműködési Nap ünnepélyes megnyitóját Brüsszelben. Az esemény védnöke Marie-Thérése Sanchez-Schmid EP képviselő asszony volt, aki határozottan kiállt a területi együttműködés mellett, és kiemelte annak történelmi gyökereit. 2012. szeptember 21-én szerte az Európai Unióban – és így a környező országokban is első alkalommal kerül megrendezésre az Európai Együttműködés Napja, melynek célja az európai régiók és országok közötti együttműködés eredményeinek megünneplése. A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna és a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program is egy rendezvénysorozattal csatlakozik a kampányhoz.

Johannes Hahn regionális politikáért felelős európai biztos a megnyitón méltatta a határon átnyúló együttműködések érdemeit (pl. információk cseréjének megvalósítása, jó gyakorlatoknak az átadása, hosszú távú partnerség kialakítása), és alapvető fontosságúnak ítélte őket Európai Unió felépítésében. Hangsúlyozta, hogy mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament törekszik az együttműködési programok jogi kereteinek egyszerűsítésére a 2014-2020-ig tartó költségvetési időszakban. Véleménye szerint a területi együttműködési programok nagyobb politikai elismerést érdemelnének, mint amit jelenleg kapnak.

Danuta Hübner, az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságának elnöke kijelentette, hogy számára elképzelhetetlen lenne az EU területi együttműködés nélkül, és reményét fejezte ki, hogy a következő hétéves költségvetési ciklusban nagyobb keretösszeg áll majd e célból a tagállamok rendelkezésére. Végül Riikka Manner, az Európai Területi Együttműködésről (ETE) szóló rendelet (melynek szövege itt érhető el) jelentéstevője kihangsúlyozta a határon átnyúló együttműködések belső piacon még meglévő akadályok lebontásában betöltött szerepét, és a tematikus koncentráció flexibilis értelmezését. Mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament támogatja a területi együttműködés 2014-2020-es költségvetési időszakban történő megerősítését.

Az Európai Együttműködés Napja elnevezésű rendezvénysorozat keretében szeptember 17-28. között több mint 200 projektesemény kerül megrendezésre Európa szerte, melyek skálája igen széles: lesznek határokon átívelő versenyek, gyermekszíndarabok, fotópályázatok, kirándulások, projektbemutatók és számtalan más rendezvény. Az összejövetelek az európai területi együttműködésben megvalósuló projektek eredményeit hivatottak ünnepelni, melyek a különböző régiók lakosait hozzák közelebb egymáshoz abból a célból, hogy közös vagy hasonló problémáikat megoldják olyan területeken, mint pl. a közlekedés, innováció, környezetvédelem vagy oktatás. A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program is csatlakozott a rendezvénysorozathoz és szeretettel várja az érdeklődőket a 4 ország határtérségében, 8 megyében zajló programjaira.

További információk az NFÜ oldalán, a www.huskroua-cbc.net, www.huro-cbc.eu odlalakon és a rendezvény központi oldalán érhetők el.
 


forrás: