Európa Díj - Bronzplakett Kőszegnek

Nyomtatóbarát változat
Az Európa Díj négylépcsős kitüntetési rendszer, amelyre minden helyi vagy regionális önkormányzat pályázhat az Unió tagállamaiból. A négy egymásra épülő díjat megadott sorrendben lehet elnyerni.

A 2010-es Európa-díjat az ukrajnai Harkov városa kapta. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Helyi és Regionális Ügyek Bizottsága egyhangúlag hozta meg döntését. Harkov már 2003-ban elnyerte az Európa Diploma díjat, 2004-ben a Becsület Zászlót, majd 2008-ban szerezte meg a Becsület Emléktábláját, most pedig az első ukrán városként kapja meg a legmagasabb fokozatot, az Európa-díjat.
 
A Becsület emléktábláját, a Bronzplakettet tíz település kapta meg az idén, köztük egyetlen magyarként Kőszeg. Kőszeg városa 2005-ben elnyerte az Európa Diplomát, majd 2006-ban a díj második fokozatát, a Díszzászlót is megkapta a város. A döntőbizottság - többszöri pályázást követően - ez évben méltónak találta Kőszeget arra, hogy a magas színvonalú nemzetközi kapcsolatokat elismerje. A Bronzplakettet már csak kivételesen sokszínű és tartósan fenntartható európai kapcsolatrendszerrel rendelkező települések nyerhetik el. A Bronzplakett átadására a tervek szerint ünnepélyes keretek között a Szüreti Fesztivál folyamán kerül majd sor.
 
Az arannyal futtatott és díszített zászlót évente körülbelül 20 városnak ítélik oda, amelyek rendszerint már megkapták az Európa Diplomát. A Becsület Zászló kitüntetést idén 18 település kapta meg, az egyetlen magyar kitüntetett Ajka városa volt. Ajka pályázatában kiemelten szerepelt, hogy mint hajdani bányásztelepülés, a hagyományok ápolása céljából tagsági viszonyt létesített a Magyar Bányászok Országos Szövetségével (MABOSZ). A MABOSZ pedig annak érdekében, hogy képviseletét európai színtérre terelje, csatlakozott az Európai Bányászati Régiók Szövetségéhez (EURACOM). A város számos európai uniós programhoz és pályázathoz csatlakozott, köztük az Interreg projekthez és az Europan 10 nemzetközi tervpályázathoz.
 
Az Európa Diplomát 18 önkormányzatnak adományozták oda, ezek között az idén magyarországi nem volt.
 
forrás:
Turizmus Panoráma Bulletin, 2010/90.