Eredmények célba vétele - A kohéziós politika finomhangolása – Megjelent az Inforegio Panorama 2012 tavaszi száma

Nyomtatóbarát változat
Infoeregio Panorama Nr. 41. 2012 TavaszEredmények célba vétele - A kohéziós politika finomhangolása címmel megjelent az Inforegio Panorama magazin 2012 tavaszi száma, Központi témája a jövő kohéziós politikája, melynek legfontosabb jellemzői az erősebb tematikus koncentráció és az eredmények elérésére helyezett nagyobb hangsúly.
A kohéziós politika 2011 októberében ismertetett új megközelítésének egyik kiemelt célja az ésszerűbben kidolgozott és a kiemelt célokra összpontosító kohéziós politika megvalósítása. Ezáltal a kohéziós politika 2013 után az Európai Unió legfőbb beruházási stratégiája lehet, és központi szerepet játszhat a munkahelyek teremtésében, illetve a növekedés megvalósításában – vagyis az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek elérésében. Nagyon fontos az intelligens megközelítést a szorosan kapcsolódó politikai területekre is kiterjeszteni. Március 14-én a Bizottság bemutatta a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Közös Stratégiai Keret (KSK) elemeit – a KSK a kohéziós politika megvalósítását ötvözi a vidékfejlesztési politikával, valamint a tenger- és halászati politikával kapcsolatos stratégiákkal. Ezeket a politikákat jelenleg különböző stratégiai iránymutatások vezérlik, és a Bizottság ezen szektorokért felelős részlegei által közösen kifejlesztett KSK elősegíti, hogy az új befektetési prioritások és fontos lépések maximális támogatást kapjanak a Kohéziós Alaptól, valamint a strukturális alapoktól, és ahol lehetséges, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaptól (EMVA), valamint az Európai Halászati Alaptól (EHA) is.

Első tapasztalatok az eredménymutatókkal kapcsolatban
A jövőbeli kohéziós politika legfontosabb jellemzői az erősebb tematikus koncentráció és az eredmények elérésére helyezett nagyobb hangsúly. A politikákkal kapcsolatos változtatások gyakorlati működése megtapasztalásának érdekében a Bizottság kísérleti programokat végzett 12 irányító hatóság közreműködésével az EU nyolc tagállamában. Ezen akciófelmérésekből már kiderült, hogy az új megközelítés megvalósítható, de ehhez a programok kialakítási gyakorlatainak jelentős megváltoztatására van szükség. A tematikus koncentráció megvalósításához alapos mérlegelésre és a politika gondos kiválasztására van szükség. Ez kiemeli a politikai vita fontosságát a programok kialakításával kapcsolatban. A Panorama mostani számában a kísérleti programok néhány résztvevője mesél eddigi tapasztalatairól. Az Európai Parlamenttel végzett egyeztetéseink a Bizottság 2014 és 2020 közötti kohéziós politikára vonatkozó javaslataival kapcsolatban kedvezően haladnak. Ebben a számban az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága vezető tagjai, Constanze Angela Krehl és Lambert van Nistelrooij értékelik a 2013 utáni új megközelítést.

(Johannes Hahn előszava)

A tartalomból:
  • A Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosának előszava
  • Kohéziós Politika 2014-2020 – Befektetés a növekedésbe és a munkahelyekbe
  • Interjú Alain Rousset-tel, a Francia Régiók Szövetségének elnökével és Anders Knape-val, a Svéd Helyi Önkormányzatok és Régiók Szövetségének elnökével
  • Szervezetek reagálása a jövőbeli Kohéziós Politika javaslataira
  • Közös Stratégiai Keret (CSF) 2014-2020
  • Hatékonyabb válaszadás a súlyos természeti katasztrófákra
  • Térképek: A felsőoktatásban képzettek aránya az EU-ban a 30-34 éves korosztály körében, Foglalkoztatottsági ráta az EU-ban a 20-54 éves korosztály körében
  • A Kohéziós Politika felmerülő hibáinak elemzése
  • Sikeres beruházások a turizmusban
  • Projektpéldák Franciaországból, Nagy-Britanniából, Romániából és Észtországból
  • Fenntartható városfejlődés
  • A RegioStars” Díj öt éve – Egyre növekvő sikerek
  • A közösségi média és az EU Kohéziós Politikája