Előtérben az egységes fejlesztéspolitika és a pályázati egyszerűsítés - Fellegi Tamás Veszprémben a megye vállalkozóinak tartott előadást

Nyomtatóbarát változat
"A kormány legfőbb célja, hogy orvosolja a súlyos munkanélküliséget, bővítse a foglalkoztatást és Magyarországot ismét a régió egyik legversenyképesebb országává tegye. Ehhez az egyik legfőbb eszköz a hazai vállalkozások gazdasági teljesítményének növelése - jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Veszprémben a Top 100, a megye gazdasági toplistájának nyilvánosságra hozatala alkalmából megrendezett konferencián 2010 október 19-én."

"Fellegi Tamás kiemelte, ahhoz, hogy a vállalkozások munkahelyet teremtsenek, bizalomra és kiszámítható gazdasági és politikai környezetre van szükség. Ehhez elengedhetetlen a stabil költségvetési politika és a bürokrácia leépítése.
 
Annak érdekében, hogy a hazai vállalkozók forráshoz jussanak fejlesztéseikhez át kell alakítani az európai uniós pénzek elosztásának rendszerét. Egy érthető és elérhető pályázati rendszernek kell felváltania a nehézkesen vagy egyáltalán nem működő támogatási konstrukciókat. Az így felszabaduló források átcsoportosíthatók a sikeres, nagy érdeklődéssel övezett konstrukciók számára. Ezzel párhuzamosan kell a jól működőeket megerősíteni, a kiírásokat adott esetben kicsit módosítani, illetve új, a megváltozott igényeknek megfelelő, egyúttal a vállalkozások számára olyan támogatási eszközöket előkészíteni, amelyek csökkentett adminisztratív terhekkel járnak - tette hozzá a miniszter.
 
2010 végén az eddiginél egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lebonyolítást biztosító intézményrendszert vezet be a kormány. Ezt szeptembertől széles társadalmi párbeszéd előzi meg az érintett szakmai, civil szervezetekkel.
 
A hazai fejlesztési forrásoknál a stratégiai fókuszok mentén való felhasználás, az egységesítés és a programalapúvá tétel lesz a fő követelmény. A jelenlegi széttagolt és koordinálatlan rendszer helyett egységes és áttekinthető támogatási rendszer megteremtése a cél - tette hozzá végül a miniszter.
 
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály"
 
forrás:
NFM sajtóközlemény