Célegyenesben a Duna Stratégia

Nyomtatóbarát változat

"Célegyenesébe ért az Európai Duna Stratégia hazai elõkészítése. Magyarország felkészült a Duna menti együttmûködés integráló szerepének betöltésére. Elkészült a magyar érdekeket megfogalmazó dokumentum, amely a nemzetközi egyeztetések alapjául szolgál. 2009 novembere óta több mint 300 projektjavaslat érkezett, amelynek tematikus áttekintése hamarosan befejezõdik. 2010 januárjában és februárjában, az aktív érdekérvényesítés jegyében, nemzetközi konferenciáknak ad otthont Budapest."

 

"A Duna nemzetközi jellege már nem engedi, hogy pusztán nemzeti és kétoldalú kapcsolatok keretében tekintsünk a folyó térségére. Összehangolt nemzetközi fejlesztés és együttmûködés szükséges.
 
Ezért a korábbi tematikus nemzetközi együttmûködési fórumok mellett, átfogó stratégia kidolgozása kezdõdött meg 14 ország részvételével, Európai Duna Stratégia néven. A formálódó koncepció eredményeképp a "Duna Régióra" várhatóan közös európai fejlesztési és kutatási térségként tekinthetünk a 2014-tõl, az új uniós költségvetési periódusban.
A Duna és térsége számos  terület- és a gazdaságfejlesztési lehetõséget rejt magában. Ezért Magyarország, a stratégia tervezett elfogadása idején - 2011 elsõ félévében - az EU soros elnökeként, a kérdést kiemelt feladatként kívánja kezelni. Hazánk érdeke, hogy Magyarország intenzív, kezdeményezõ munkájával, vezetõ szerepet töltsön be a Duna menti együttmûködésben.
 
A Duna Stratégia keretet nyújt egy olyan összdunai projektlistához, amely nemzetközi egyeztetések eredményeként születik meg. Ennek elõkészületeiben Magyarország élen jár.
A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) irányításával átfogó szakmai tervezés indult meg. A projektgyûjtés eddigi eredményeként a civil és a gazdasági oldal, valamint a szakmai szervezetek együttmûködésében több mint 300 projektjavaslat érkezett az NFGM-hez. A fejlesztési igények között környezetvédelmi és vízügyi, közlekedésfejlesztési, fenntartható turisztikai fejlesztések és az örökségvédelem tematikus programjai jelentek meg a leghangsúlyosabban.
 
Magyarország elkészítette a nemzetközi egyeztetések alapját képezõ, a nemzeti érdekeket és igényeket összesítõ ún. "non-papert", amelyet az Országgyûlés illetékes bizottságai megtárgyaltak, és amelyet hazánk már benyújtott az Európai Bizottságnak. Az Európai Duna Stratégia hazai érdekérvényesítéséhez szükséges dokumentumok kidolgozásában az érintett tárcákon kívül részt vesznek többek között a régiók, a szakmai szervezetek és a tudományos intézmények képviselõi is.
 
A tagállami egyeztetések várhatóan már 2010 elején megkezdõdnek, aktív magyar érdekérvényesítéssel.
 
Az Európai Duna Stratégia hazai érintettjei 2010. január végén, nemzeti találkozón egyeztetnek, amelyet 2010. február 25-26-án nemzetközi stakeholder konferencia követ az Európai Bizottság közremûködésével, Budapesten. Ezzel párhuzamosan hazánk magas szintû, nemzetközi kormányzati találkozót is elõkészít.
A Duna Stratégia folyamatosan bõvülõ eredményei és elemzései elérhetõk a http://server1.nfgm.gov.hu/dunastrategia  portálon."
 
forrás: