Bemutatkoznak Magyarország legsikeresebb falvai - megjelent a Településfejlesztési Füzetek legfrissebb kiadványa -

Nyomtatóbarát változat
"A Településfejlesztési Füzetek 28. száma a Magyarországi Falumegújítási Díj pályázatainak tükrében mutatja be a magyarországi falumegújítás tapasztalatait."

"A sorozatot gondozó Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) célja, hogy ne csupán településeket és azok történetét mutassa be, hanem magát a falumegújítási tevékenységet. A kiadvány a sikeres pályázatok bemutatásával ötleteket, szemléletmódot kíván nyújtani a magyar vidék megújulása érdekében.
 
A kiadványt lapozva összetett, átgondolt projekteket ismerhet meg az Olvasó. A Magyarországi Falumegújítási Díj pályázata kiváló lehetőséget nyújtott a falvaknak arra, hogy településfejlesztésüket tervszerűen végiggondolják. A pályázatban bemutatták környezetük állapotát, jellegzetességeiket, meghatározták településük fejlődési stratégiáját. Mindezek figyelembevételével fogalmazták meg jövőképüket, a stratégiai célokat, a fenntarthatóság lehetőségeit, az egymásra épülő fejlesztési intézkedéseket. Mindemellett beszámoltak a lakosság elkötelezett részvételéről, az információ-áramlás rendszeresített módjairól, a szakértők szerepéről és a hálózatokban való közreműködésükről.
 
A pályázatok értékelése kiterjedt a település infrastruktúrájának ismertetésétől, a mező- és erdőgazdálkodás, a munkahelyteremtés, a felelősségteljes erőforrás-gazdálkodás, a megújuló nyersanyagok felhasználása, a településesztétika, a lakosság identitás- és öntudatának erősítése, a szociális intézmények megteremtése, társadalmi-kulturális élet és a szélesen értelmezett esélyegyenlőség támogatása terén tett intézkedésekig."
 
 
forrás:
Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium