Az élő hagyományok szerepe a kistérségi fejlesztésben

Nyomtatóbarát változat
Lengyel gazdasági és turisztikai szakemberek látogattak a napokban Vasvárra és néhány környékbeli hegyháti településre. A Cultural Capital Counts európai projekt részeként kutatták a helyi értékeket és az egyes régiókban rejlő lehetőségeket.
 
Helyi értékeket kutattak Vasváron és környékén lengyel gazdasági és turisztikai szakemberek, az Európai Unió határokon átívelő "Cultural Capital Counts" projektje keretében. A Cultural Capital Counts hat közép-európai ország tíz térségét egyesítő projekt, melynek célja, hogy a saját szellemi örökségre, az élő hagyományokra, a szaktudásra és képességekre alapozva segítse elő az egyes térségek fejlődését. A partnerek három éven keresztül (2011-2014) működnek együtt annak érdekében, hogy hasznosítsák kulturális örökségüket a sikeres, pozitív jövőbeli fejlődés érdekében.
 
A projektben részt vevő tagországok:
  • Ausztria (Steirische Vulkanland – Association for the Advancement of Steirisches Vulkanland, Kulturpark Eisenstraße – Culture park Iron Road-Oetscherland)
  • Lengyelország (Sub-Carpathian Chamber of Commerce)
  • Magyarország (Hegypásztor Kör)
  • Németország (b&s consulting and training for the rural area GmbH, Brandenburg University of Technology – Chair Intercultural Studies)
  • Olaszország (Verona Innovation – Special Agency of the Chamber of Commerce of Verona) Szlovénia (Development centre Litija, Local Tourist Organisation Bovec).
Az áprilisban indult, hároméves projektben jelenleg a szellemi erőforrások felkutatása zajlik. A tapasztalatokból később kézikönyv, majd képzési anyag is készül. A partnerek ezekben a hetekben körbelátogatják egymást, kívülállóként mérve fel az egyes régiókban rejlő lehetőségeket. A magyar partnerhez a lengyel Kárpátaljai Gazdasági Kamara három szakembere látogatott el az elmúlt napokban.
 

forrás: