Átadták az Év Ökoturisztikai Létesítménye díjakat

Nyomtatóbarát változat
Harmadik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére szeptember 27-én, a Turizmus Világnapja alkalmából került sor a budapesti Gundel Cukrászdában. A pályázat kiírása és lebonyolítása a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésével valósult meg.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások stb.) pályázhattak látogatóközpont vagy tanösvény kategóriában. A pályázat célja az volt, hogy a létesítmények működtetői megmérettethessék szolgáltatásaik színvonalát a kínálat látogató- és családbarát jellege alapján. A pályázat nyertesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2012” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2012” címet. A helyezett létesítményeket a pályázatot kiíró szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A díjakat a pályázatot kiíró szervezetek képviselői, Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Dr. Nemes Andrea turisztikai főosztályvezető és Horváth Gergely vezérigazgató adták át. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 19 db pályamunka érkezett, amelyeket a lebonyolításban közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, vagyis pontozták többek között a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat anonim helyszínbejárás során értékelték, a látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

Díjazottak:

Látogatóközpont kategóriában

Megosztott I. helyezést ért el a Pannon Csillagda (létesítő és fenntartó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság) és a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola (Ipoly Erdő Zrt. Vác Erdészet)
 
III. helyezett a Sas-hegyi Látogatóközpont (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Tanösvény kategóriában

I. helyezést ért el a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark (Ipoly Erdő Zrt.)
 
II. helyezett lett az Élő erdő tanösvény (Írottkő Natúrparkért Egyesület)

 


forrás:
www.termeszetvedelem.hu