Árvíz: hosszútávú védekezésre van szükség

Nyomtatóbarát változat
A felsőzsolcai töltés építésének megkezdéséről és a Sajó menti árvízi védekezésről tartott sajtótájékoztatót kedden Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár Nagy Anna kormányszóvivővel közösen.

A kormányszóvivő elmondta: az elmúlt hónapok rendkívüli esőzései miatt bel- és árvízveszély fenyeget az országban. Nagy Anna kihangsúlyozta: a veszélyre fel kell készülni és gondoskodni kell a megelőzésről is, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan pusztító árvíz, mint 2010-ben. A Kormány azonnali intézkedéseket hozott a védekezés érdekében, ezért a Sajó völgye egyes településeinek védelméért Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére veszélyhelyzetet hirdettek ki január 12-én - emlékeztetett Nagy Anna. A Kormány március 4-én, a veszélyhelyzet áprilisig meghosszabbító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek.
 
Az állam összesen 7,3 millárd forintot fordít arra, hogy a Sajó völgyében az árvízvédelmi beruházások megtörténhessenek. Nem csupán azért fontosak ezen intézkedések, hogy néhány hónapon belül megvédjék a környéket, hanem azért is, mert hosszútávon meg kell óvniuk Borsod-Abaúj-Zemplén megyét és Felsőzsolcát - emelte ki a szóvivő. Hozzátette: a megelőzési munkálatokban több, mint kilencezer közmunkás vesz részt az országos közfoglalkoztatás keretében.
 
Illés Zoltán is szólt arról, hogy 7,3 milliárd forint áll rendelkezésre a kormány költségvetéséből a Borsod és a Hernád árvíz megelőzési munkálatainak elvégzésére. A belvízi problémák kezelésére és az árvízi megelőző munkálatok elvégzésére 4,6 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetésében A munkálatok szakmai és pénzügyi felügyeletét a vízügyi igazgatóságok látják el, továbbá uniós forrásokat is igénybe vesznek a tározók építése során. Az Európai Unió - tette hozzá a környezetügyért felelős államtitkár - több mint 1,5 milliárd forinttal támogatja a beruházásokat.
 
Illés Zoltán elmondta: a rendelkezésre álló 7,3 milliárd forint több részterületen kerül felhasználásra. A Sajó völgyében 3 települési körtöltés (Felsőzsolca, Nagycsécs, Ónod), a Bódva völgyében 3 szükségtározó (Bódvalenke, Bódvarákó, Bódvaszilas) és 4 völgyzárógátas zárportározó (Hídvégardó, Bódvaszilas, Bódvarákó, Szendrőlád) épül meg.
 
Emellett a kotrási munkákkal biztosítják a Kis-Sajó medrének és a felsőzsolcai ártéri vasúti híd vízszállító képességének helyreállítását. Mindezen munkákkal párhuzamosan megvalósul a Sajó-Bódva-Hernád folyók kotrása is a kritikus szakaszon. A tervek szerint az autópálya bizonyos szakaszain megépülnek azon átereszek, amelyek biztosítják a víz lefolyását Felsőzsolca térségében, valamint a bevásárlóközpontok és az autópálya közötti terület visszakotrását is szeretnék megvalósítani. Az elkülönített összegből a legérintettebb 98 településnek szintén el fog készülni a vízkár-elhárítási terve - mondta Illés Zoltán.
 
 
forrás:
kormány.hu