Ár- és belvízvédelmi beruházások fejeződtek be Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Nyomtatóbarát változat
Ár- és belvízvédelmi beruházások fejeződtek be Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén –  tájékoztatták az önkormányzatok az MTI-t. A Miskolchoz közeli Kistokaj, Mályi, Nyékládháza és Hejőkeresztúr térségét a Hejő patak áradása fenyegette 2010-ben, házak, földek kerültek veszélybe.
 
Hernádkak, védműszentelésHernádkak, gátátadó ünnepségHernádkak községet a Hernád veszélyeztette, Bükkaranyoson a megáradt Kulcsárvölgyi-patak ellen kellett védekezni, Prügyön pedig főleg a belvíz okozott gondot. A Hejő menti települések több mint 81 millió forintot nyertek a patak rekonstrukciójára. Bükkaranyoson közel 90 millió forintból fejlesztették a település bel- és külterületi vízvédelmi rendszerét, míg Prügy csaknem 36 millió forintból korszerűsítette csapadékvíz-elvezető hálózatát. Hernádkakon csaknem 894 méter hosszúságú védmű épült, 280 millió forintból.

A Hernádkak község árvízvédelmi veszélyeztetettségének megszüntetésére irányuló projekt 2012. április 26-án, ünnepélyes rendezvény keretében zárult le. Az ünnepi zárórendezvényen felszólaló Hajdú János polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik áldozatos munkájukkal hozzájárultak a projekt sikeres végrehajtásához. Barabás Ákos, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Helyettes Államtitkársága képviseletében, a Vízügyi Koordinációs Főosztály vezetőjeként kiemelte, hogy a megépítés mellett a fenntartás, vagyis a megépült gát karbantartása érdekében végzett munka nagyon fontos.


forrás:
MTI
Hernádkak Község Önkormányzata