A Virágos Magyarországért

Nyomtatóbarát változat
"Sopron város és a Győr-Moson-Sopron megyei Lipót község nyerte el a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny ez évi fő díját. Az elismerés a két települést feljogosítja arra, hogy képviselje Magyarországot a jövő évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyében."

"A Sopronban 2009. október 9-én tartott díjátadó ünnepségen a Bajnai Gordon miniszterelnök által felajánlott külön díjat Gyula városának és a Somogy megyei Várda községnek Molnár Csaba kancelláriaminiszter adta át. Köszöntőjében a politikus hangoztatta: az elmúlt években közel kétezer magyar település nevezett be a Virágos Magyarországért versenybe. Ez azt jelzi, hogy a rendezett, ápolt, élhetőbb környezet megteremtését fontosnak tartják az ott élők, és tesznek is érte. Azok a települések lehetnek sikeresek, amelyek lakói a közösségért tenni akaró emberek, önkormányzataik pedig képesek mozgósítani és segítséget nyújtani a környezetszépítő munkához.
 
Az idei versenyre 334 település jelentkezett, s közülük több mint százat jutalmaztak a kiíró szervek és a szponzorok felajánlásából.
 
A környezetszépítő versenyt öt minisztérium, továbbá az Országgyűlés két bizottsága, a fővárosi önkormányzat, a Magyar Turizmus Zrt., valamint több civil szervezet, köztük a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány írja ki.
 
A fő díjat az önkormányzati tárca és a Magyar Turizmus Zrt. adományozta.
 
Magyarországon a versenyt először 1994-ben hirdették meg. A mozgalom évente mintegy kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített környezet megteremtéséért, a természeti és az épített örökség megóvásáért, illetve a felnövekvő generációk környezettudatos neveléséért.
 
A magyarországi verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak versenyéhez, amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza.
 
Az ez évi európai versenyben kiemelkedő magyar siker született: a városok kategóriájában Szombathely ezüstérmet, a falvak kategóriájában a Zala megyei Gelse szintén ezüstérmet nyert. A Zala megyei község ezen kívül megkapta a nemzetközi szervezet külön díját is az oktatási intézmények és a környezettudatos oktatás magas színvonaláért."
 
forrás: