A városok szerepe létfontosságú a kohéziós politikában

Nyomtatóbarát változat
Az EMI (European Metropolitan Urban Network Institute) és az URBAN Intergroup kérdőíves felmérést végzett, melyben a városok véleményét kérte a kohéziós, valamint az integrált városi politikákról.

A kutatás során Európa szerte több mint száz szakértőt kérdeztek meg a helyi, metropolisz-térségi és regionális irányítási szintekről. A 28 kérdést tartalmazó kérdőív a jelenlegi (2007-2013) és a következő (2014-2020) programozási időszakot egyaránt érintette. A 109 válaszadó többsége a nyugat-, kelet- és dél-európai országok városait és régióit képviselte. Az eredmények kiértékelését követően az EMI 2012. július 5-én tette hivatalosan közzé a legfontosabb megállapításokat az URBAN Intergroup tagjai számára Strasbourgban. A válaszok azt mutatják, hogy a városok önmagukat tartják a legfontosabb szereplőknek a kohéziós politika megvalósításában.

Néhány előzetes megállapítás a kérdőívek kiértékeléséből:

  • Az "Európai területi együttműködések támogatása" a kohéziós politika (2007-13) legsikeresebb célkitűzése
  • A régiók közötti együttműködésekhez kapcsolódó programok (például az URBACT II, vagy az INTERREG IVC) sokkal szélesebb körben ismertek, mint a (speciális) pénzügyi eszközök (JESSICA, JASMINE).
  • Ami a jövőbeni (2014-20-as) kohéziós politikát illeti, a válaszadók úgy érzik, a városoknak kellene a strukturális alapok kezeléséért felelni.
  • A jövőbeni kohéziós politikának előtérbe kellene helyeznie a szegénység elleni küzdelmet és a társadalmi befogadás támogatását.
  • A válaszadók szerint szükség lenne egy EU-s szintű várospolitikára.