A megyékkel együtt terveznek 2014-2020-ra

Nyomtatóbarát változat
A Vidékfejlesztési Minisztérium számára kiemelkedően fontos a 2014-2020-as vidékfejlesztési programalkotás során a társadalmi bevonás és a párbeszéd megteremtése, valamint a programalkotás minél teljesebb összehangolása a megyei területi tervezési folyamatokkal. A közös tervezési munka elindítása céljából a Minisztérium térségi fórumsorozatra és ezek eredményeit összegző országos konferenciára hívja a megyéket és a tervezési munkában érintetteket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium lehetőséget biztosít valamennyi megye számára, hogy bekapcsolódjon az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési és az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (EMVA és ETHA) 2014-2020-as programalkotási folyamataiba és megoszthassa tervezési elképzeléseit, tapasztalatait a többi érintettel és a vidékfejlesztésért felelős tárcával.

Az öt térségi tervezési fórumsorozat első állomása Debrecen volt. A november 15-én a hajdú-bihari megyeházán megrendezett fórumon Búsi Lajos vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár és Mezőszentgyörgyi Dávid, a 2014-2020-as EMVA/ETHA programalkotást koordináló Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója ismertette a tervezés folyamatát a kormányzati és uniós programozás tükrében. A konzultáción a Jász-Nagykun-Szolnok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok közgyűlési elnöksége, a megyei főjegyzők, a megyei tervező szakemberek, valamint a helyi agrárkamarák és az észak-alföldi LEADER szervezetek Helyi Akciócsoportjai vettek részt és osztották meg egymással fejlesztési elképzeléseiket és tervezési tapasztalataikat.

A soron következő térségi fórumokat Szegeden, Miskolcon, Győrött és Pécsett tartják, ahol további megyékkel folytat párbeszédet a tárca részéről V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Búsi Lajos helyettes államtitkár és az érintett szakfőosztályok a tervezési folyamatok összehangolása céljából. A megyékkel közös tervezési fórumsorozat összegzésére és az együttműködési irányok kijelölésére december 5-én, a Vajdahunyad várában az országos megyei tervezési záró konferencián kerül sor.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)


forrás:
www.kormany.hu