A Közép-dunántúli Régióban is megkezdődtek a Duna Projekt terepmunkái

Nyomtatóbarát változat
A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén is megindultak a Duna Projekt munkálatai. A több mint 28 milliárd forintból megvalósuló árvízvédelmi nagyprojekt Közép-dunántúli Régióra eső munkálatai – Bölcske és Báta között – mintegy 100 kilométeres szakaszon valósulnak meg, és összesen kilenc település külterületét érintik. A kivitelezésben tartósan munkanélküli személyek is segítik a vállalkozó munkáját.
 
Már javában zajlik az Európai Uniós támogatással, az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházásában megvalósuló Duna projekthez kapcsolódó, úgynevezett KÖDU-2-es projektelem kivitelezése. A nagyprojekt munkálatai a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén 9 település külterületét érintik. Bölcske, Madocsa, Paks, Gerjen, Dombori, Tolna, Bogyiszló, Decs és Báta lakóinak – a kivitelezési munkálatok befejezését követően – nyugodtabb lehet az álmuk: a Duna projekt teljes költségéből a térségben mintegy 3 és fél milliárd forintot fordítanak az árvízi biztonság növelésére.
 
 
"A munkálatok előkészületei már 2012 szeptemberében megkezdődtek, majd a terület lőszermentesítését követően, 2012. október 26-án – a munkakezdési engedély kézhezvételét követően – láttunk neki a kivitelezési munkálatoknak. Jelenleg Bogyiszló térségében dolgoznak az embereink" – tájékoztatott Wendl Péter, a Colas Alterra Kft., a KÖDU-2-es projektelem kivitelezőjének építésvezetője. A projektelem kivitelezési munkálatai keretében szakaszvédelmi központ átépítés, számos műtárgy felújítás, valamint zsilip és áteresz felújítások is történnek. 
 
A 2013. december végére befejeződő munkálatok egyik különleges eleme az 1896-ban épült Báta I. szivattyútelep rekonstrukciója. A kivitelezés során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy visszaállítsák a műtárgy eredeti állapotát. A szivattyútelep a felújítást követően alkalmas lesz arra, hogy annak működését bemutatók keretében ismertessék az érdeklődőkkel.
 
Wendl Péter hangsúlyozta, hogy a töltésrekonstrukcióhoz szükséges anyagok szállításánál is figyelnek a környezet védelmére: a nyersanyagszállítás egy részét a természet, és az érintett települések védelmének érdekében a Dunán, uszályon keresztül oldják meg.
 
 
További információk:
 
 
forrás:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség