A Kormány megkezdte az új fejlesztéspolitikai rendszer társadalmi egyeztetéseit

Nyomtatóbarát változat
"A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megkezdte az Új Széchenyi Terv fejlesztéspolitikai irányaival kapcsolatos szakmai- és társadalmi egyeztetéseket. A Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációs államtitkár részvételével zajló szakmai párbeszéd célja meghatározni azokat a sarokpontokat, amelyek mentén kialakítható egy pályázóbarát, átlátható és sikeres pályáztatási rendszer, amelyben csökkentett bürokratikus terhek mellett gyorsabban juthatnak forráshoz a pályázók."

"Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációs államtitkár részvételével a héten megkezdődött az a szakmai párbeszédsorozat, melynek tapasztalatai alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium létrehozza a hazai és uniós források koordinált és ellenőrizhető elosztását szolgáló rendszert.
 
Az egyeztetések legfontosabb célja, megtalálni azokat a javaslatokat, melyek felhasználásával az új és egyszerű pályázati rendszer és eljárásrend kevesebb adminisztrációval, gyorsabb elbírálási és kifizetési határidőkkel, a kis- és középvállalkozások érdekeit szem előtt tartva juttathatja forráshoz a hazai vállalkozásokat - mondta Molnár Ágnes az egyeztetés-sorozat első állomásán, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett I. Szegedi Gazdasági Konferencián. Az államtitkár hozzátette: a közreműködő szervezetek és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség átvilágításával és szorosabb munkakapcsolat kialakításával nagy lépést tettek előre a korábban koordinálatlan, ellenőrizetlen és összehangolatlan intézményrendszeri működés ügyfélbarátabbá tétele terén.
 
A konzultációsorozat mai első állomása Kapuvár volt. A találkozón az államtitkár az önkormányzati képviselőknek, polgármestereknek és a vállalkozások képviselőinek mutatta be a kormány fejlesztéspolitikai terveit, kérte ki véleményüket. Az államtitkár hangsúlyozta: a Nemzeti Együttműködés Kormánya kiemelt fontosságot tulajdonít a társadalmi párbeszéd intézményének, az alulról jövő kezdeményezéseknek. A fejlesztési tárca Fejlesztéspolitikai Koordinációs Államtitkárságának ezért kiemelt célja az ország minden településére eljuttatni az új fejlesztéspolitikai koncepció kínálta lehetőségeket, lehetőség szerint megismerni az ottani potenciális pályázók véleményét is.
 
Az egyes települések, kistérségek fejlesztéspolitikai tevékenysége ugyanúgy a nemzeti stratégiai része kell legyen, mint a statisztikai régiók szintjén megvalósuló fejlesztések - hangsúlyozta az államtitkár.
 
A találkozón a forrásokra vonatkozóan Molnár Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy az előző kabinet az elvárhatónál kevesebb szabad forrást hagyott utódjára, ugyanakkor van mozgástér és látnak lehetőséget az uniós források átcsoportosítására. Az államtitkár rámutatott, hogy a 2011 januárjában kezdődő soros uniós elnökség jó lehetőséget teremt Magyarországnak arra, hogy saját igényei szerint erőteljesebben lépjen fel annak érdekében, hogy ne csak versenyképesség javítását, de a gazdaságilag nehezebb helyzetben lévő tagországok felzárkóztatását is segítse az Unió kohéziós politikája. Ez mindannyiunk érdeke - hangsúlyozta Molnár Ágnes.
 
Az új pályázati rendszerrel szembeni elvárások megismerése érdekében a szeptemberi szűkebb szakmai egyeztetések mellett a minisztérium 2010 októberében három kiemelt jelentőségű találkozóra várja majd az érintett szakmai- és civil szervezetek, önkormányzatok képviselőit. Ezek közül egy Budapesten, kettő pedig vidéki helyszíneken kerül megrendezésre.
 
A tárca Fejlesztéspolitikai Koordinációs Államtitkársága elektronikus úton is várja az észrevételeket, elgondolásokat, melyeket a palyazatkonzultacio@nfm.gov.hu email címre küldhetnek a javaslattevők.
 
Az Új Széchenyi Terv, a magyar gazdaság talpra állításának és felemelkedésének programja 2011. január 15-én indul útjára.
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály"
 
forrás:
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium