A Helyi Önkormányzatok Napja

Nyomtatóbarát változat
"Az Országgyűlés 2000. június 13-án nyilvánította a Helyi Önkormányzatok Napjává szeptember 30-át annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat. Az ünnep alkalmából 2009. szeptember 30-án konferenciát tartottak az Önkormányzati Minisztériumban."

"Az Európa Tanács Jó és Demokratikus Helyi Önkormányzás Európai Stratégiája és az ahhoz történő magyar csatlakozás megvitatása, önkormányzati rendszerünk megújítása jegyében" című témakörben tartott nemzetközi találkozót Varga Zoltán miniszter nyitotta meg "A helyi demokrácia helyzete és az önkormányzatiság erősítésére irányuló törekvések Magyarországon" c. előadással.
 
Az önkormányzati miniszter beszédében kifejtette: kudarcként értékeli, hogy nem tudták továbbvinni az önkormányzati reformot, ugyanakkor sikernek tartja a kistérségi összefogások megerősödését. Varga Zoltán a települési vezetők előtt úgy fogalmazott: a demokratikus jogállam továbbfejlődése szempontjából kudarc az önkormányzati reform megtorpanása. Mint mondta, ennek elsődleges oka nem szakmai, hanem politikai. Utalt arra, hogy módosítási terveiket az ellenzék nem támogatta, így nem tudták megváltoztatni a kétharmados parlamenti támogatást igénylő jogszabályokat.
 
A miniszter ugyanakkor úgy véli, hogy a többcélú társulásoknak egyre inkább kézzelfogható eredményei vannak, így például javult a közszolgáltatások színvonala. Azt hangoztatta, hogy az elmúlt hét év kormányai vállalták az önkormányzati reform megalapozásnak kötelezettségét és felelősségét, ám voltak, akik ellenérdekeltek voltak a reformfolyamat végigvitelében.
 
A szakminiszter szerint közhely, hogy az önkormányzati rendszer átfogó megújításra szorul. Ezzel összefüggésben úgy vélte: "a helyi autonómia elsődlegességének minden más szempontot háttérbe szorító felfogása működési zavart okozott és okoz, és ezzel éppen a helyi választópolgárok érdekeit sérti". Mint hozzátette, a hatékony működést, a közszolgáltatások színvonalát és az állampolgári esélyegyenlőséget veszélyezteti a szétaprózódott településszerkezet, valamint a települési önkormányzatok rendkívül széles feladat- és hatásköre közötti ellentmondás.
 
Varga Zoltán úgy látja, az állam szerepe az elmúlt közel két évtizedben folyamatosan változott és az európai uniós kihívások is új típusú megoldásokat kívánnak. Mint mondta, visszatérően felmerül a hatalmi súlypontok áthelyezésének igénye, a tényleges decentralizáció. A szakminiszter szerint az új globális és lokális viszonyok felvetik az állam és az önkormányzatok megújításának az igényét. Ezzel összefüggésben úgy vélte: egyre érzékelhetőbb az "érdemi középszint", az erős hatáskörű területi önkormányzat hiánya.
 
Giovanni di Stasi az Európa Tanács Helyi Önkormányzati Reformok Szakértői Központjának a vezetője "Az Európa Tanács Jó és Demokratikus Helyi Önkormányzás Európai Stratégiájának céljai, az alkalmazás eddigi tapasztalatairól" beszélt. Emlékeztetett arra, hogy 2005. februárjában Budapesten született a jó és demokratikus helyi önkormányzás Európai Stratégiájának igénye az Európa Tanács szakminisztereinek tanácskozásán.
 
Alfonso Zardi az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia és Jó Kormányzás Főosztályának vezetője "A demokratikus helyi önkormányzás perspektívái Európában" címmel tartott előadást.
 
A magyar helyi önkormányzatok képviselői közül felszólalt Csabai Lászlóné, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Hajasné Banos Márta, Kozárd község polgármestere, Oláhné Surány Ágnes, Velence város polgármestere, Forgó Henrik, Csanytelek község polgármestere. Pálné dr. Kovács Ilona, az MTA Regionális Kutatások Központja Dunántúli Tudományos Intézet igazgatója, egyetemi tanár "A helyi önkormányzati rendszer megújításának kényszerei és alternatívái Magyarországon" címmel tartott előadást.
 
A rendezvényen Varga Zoltán - a helyi önkormányzatok érdekében huzamos időn keresztül végzett kimagasló közigazgatási munka és egyéb önkormányzati feladatok terén kifejtett eredményes tevékenysége elismeréséül a Helyi Önkormányzatokért Díjat adományozta Szirtes Lajos úrnak, Zalakaros Város polgármesterének, Takács Mária asszonynak, Vecsés Város nyugalmazott jegyzőjének, Varga Imre úrnak, Budapest XV. kerületi önkormányzati képviselőnek."
 
forrás: