A falu 2011 – őszi-téli szám (megjelent 2012. februárban)

Nyomtatóbarát változat
Megjelent a vidékfejlesztők és környezetgazdák negyedéves folyóiratának 2011-2012 őszi-téli száma. A negyedévenként megjelenő folyóiratban kiváló szakemberek, vidék- és területfejlesztők, önkormányzati szakértők, polgármesterek, szociológusok, vállalkozók cikkei, tanulmányai foglalkoznak a vidékkel, a helyi társadalommal és gazdasággal, az ökológiai szemléletű környezetgazdálkodással illetve a civil szervezetekkel kapcsolatos kérdésekkel.

Az őszi-téli számban Csatári Bálint az MNVH elnöke a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat – Víziók és valóság című tanulmányában a vidékfejlesztés jövőjéről értekezik és kiemeli a települési-térségi vidékfejlesztői közösségek különböző szereplői közötti összefogás szükségességét.

Kapronczai István a K+F és innováció agrárgazdaságban betöltött szerepére hívja fel a figyelmet, melynek érdekében fontosnak tartja a meglévő agarár-kutatóintézeti hálózat megerősítését, a hazai agrárkutatás fejlesztését.

Simányi Frigyes a tájházak és pincefalvak kulturális, gazdasági, idegenforgalmi jelentőségéről ír tanulmányában. „A magyar népi építészet, melynek sokszínűsége ellenére is egységes karaktere van, páratlan formagazdagsága miatt, amúgy is szigetként jelenik meg, a teljesen más jellegű, gyakran emeletes, részben favázas technológiával építkező, környező államok népi építészete között, és már csak ezért is érdeklődésre számíthat.” Rézműves Melinda a Hodászi Roma Tájház működéséről, elmúlt évi rendezvényeiről, azok céljairól és eredményeiről számol be cikkében.

Katonáné Kovács Judit cikkében átfogó képet nyújt a LEADER program elmúlt évtizedeiről. Hangsúlyozottan fontos célként említi a helyi, vidéki társadalmi-gazdasági változásokat, és az ezekhez elengedhetetlenül szükséges együttműködéseket, vezetési stratégiákat. A szerző szakirodalmi és vizsgálati tények alapján vizsgálja a magyarországi helyzetképet. Végül a „hogyan tovább?” kérdésre is igyekszik választ adni.

A kötet további szerzői: Lázár János, Szabó Zoltán, , Tímár Judit – Velkey Gábor – Nagy Terézia, Kőváriné Bartha Ágnes, Kruppa Bertalan, Istvánfi Gyula, Szabadkai Andrea, Molnár Géza.
 


forrás: