A Duna-stratégia lökést adhat az új tagállamok gazdasági növekedésének

Nyomtatóbarát változat
Az Európai Unió Duna-stratégiája lökést adhat az új tagállamok növekedésösztönző törekvéseinek is – mondta Johannes Hahn regionális biztos szerdán Bécsben, hét országot érintő körútja első állomásán. A Duna menti makroregionális együttműködés egyik területe az érintett területek közép- és kisvállalkozásai közötti kapcsolatok megteremtése – hangsúlyozta az osztrák uniós biztos Michael Spindelegger osztrák külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján. Rámutatott, hogy az Osztrák Gazdasági Kamara már elindított egy ilyen vállalkozói fórumot.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a látogatás során Hahn felméri a stratégiában egy év alatt elért haladást, illetve fel akarja hívni a közvélemény figyelmét a stratégia hozzáadott értékére. A biztos jelképesen egy Bécsnél tett rövid dunai hajóúttal kezdte meg körútját. Mint elmondta, Budapestre csütörtökön látogat el. Közölte, a tagországoknak el kell kezdeniük az előkészületeket a következő tervezési időszakra és kiválasztani a támogatni kívánt projekteket. Útjának célja az is, hogy ösztönözze a stratégiában részt vevő országokat, azokon a területeken is legyenek aktívak, amelyek nem saját kiemelt területeik közé tartoznak.

Kezdenek láthatóvá válni az egy éve elindított Duna-stratégia projektjei – jelentette ki az osztrák külügyminiszter. Mint mondta, biztos benne, hogy néhány éven belül "európai mintaprojekt" lesz a Duna-stratégia, és üdvözölte, hogy az erősíteni fogja a régiók szerepét. Mint fogalmazott, külön öröm a számára, hogy Hahn Ausztriában kezdi körútját, mert három évvel korábban az akkori román külügyminiszterrel közösen kezdeményezték egy Duna-stratégia létrehozását.

Hahn elismeréssel szólt Ausztria Duna-stratégiához kapcsolódó tevékenységéről. Mint mondta, nem ért egyet azzal a vélekedéssel, hogy Ausztria túlságosan a szállításra összpontosít, ami nem fér jól össze a környezetvédelemmel. Rámutatott, hogy Bécs két másik téma mellett a vízi utak terén vállalt témavezető szerepet. Hahn hangsúlyozta, hogy a dunai hajózásban "hatalmas potenciál" rejlik. Az osztrák miniszterrel együtt úgy vélekedett, hogy a hajózás javítása és a környezetvédelmi szempontok összeegyeztethetők egymással. Példaként említette, hogy küszöbön áll egy, kifejezetten dunai hajók tervezését szolgáló kutatóprogram indítása, hogy "a hajók igazodjanak a Dunához, ne a Duna a hajókhoz".

Spindelegger az uniós költségvetési vitára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, Ausztria arra törekszik, hogy ne csökkenjen a strukturális alapok támogatása. Az EU állam- és kormányfői 2009 júniusában kérték fel az Európai Bizottságot, hogy dolgozza ki egy Duna-régiós stratégia részleteit. A stratégiát tavaly júniusban, a 2011 első fél évi magyar uniós elnökség alatt fogadták el az állam- és kormányfők. Célja a fenntartható fejlődés, a természeti területek, tájak és kulturális értékek védelme a meglévő források jobb és összehangoltabb kihasználásával. Megalkotásában nyolc EU-tagállam és hat unión kívüli ország vesz részt.


forrás:
MTI