A Duna-stratégia legfontosabb üzenete a régió népeinek összetartozása

Nyomtatóbarát változat
„2011. június 25-én Martonyi János közös sajtótájékoztatót tartott Rajkán Michael Spindelegger osztrák és Mikuláš Dzurinda szlovák külügyminiszterrel abból az alkalomból, hogy az Európai Tanács elfogadta a Duna Régió Stratégiát.” (Külügyminisztérium)
 
„Ez a stratégia számunkra itt, a Duna-medencében, Közép-Európában mindig egy egészen különleges jelentést hordozott” - jelentette ki Martonyi János az osztrák-szlovák-magyar kerékpártúra befejezése után tartott sajtóértekezleten.
 
A Bergből Pozsonyon át Rajkáig tartó kerékpártúrán Michael Spindelegger osztrák, valamint Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter vett részt, a magyar külügyminiszter a kínai miniszterelnök budapesti tárgyalásain való részvétel miatt csak a sajtótájékoztatóra tudott leérni, de Prőhle Gergely helyettes államtitkár a határtól csatlakozott a túrához.
 
A Duna Régió Stratégia kiemelt része a magyar európai uniós elnökség programjának. A Duna-régió nyolc uniós tagállamot (Németország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária és Románia) és az EU-n kívüli hat országot (Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Ukrajna és Moldova) foglal magába, mintegy 800 ezer négyzetkilométernyi területtel. A stratégia hangsúlyos célja az érintett államok együttműködésének, fenntartható gazdaságfejlesztésének segítése.
 
A külügyminiszterek a Duna-stratégia emberi dimenzióinak fontosságára is rámutattak. Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter hangsúlyozta, figyelemre méltó emberi érték, hogy ma az államhatárokat szabadon, kerékpárral is át lehet lépni. Martonyi János megerősítette, hogy hazánk nagyon fontosnak tartja a Duna-menti kerékpárutak nyomvonalának kialakítását és turisztikai célú hasznosítását. Mikulas Dzurinda szlovák külügyminiszter rámutatott, Szlovákia szerint a Duna-stratégia megvalósítása a jövőben erősíteni fogja a térség népeinek gazdasági és kulturális együttműködését is.
 
A szlovák és az osztrák külügyminiszter a sajtóértekezleten röviden méltatta a most záruló magyar EU-elnökséget is, és egybehangzóan sikeresnek minősítette azt.”
 
 
forrás: