A balatonboglári vitorláskikötő bővítése

Nyomtatóbarát változat
"Új klubházat, és új kikötői férőhelyeket adtak át a balatonboglári vitorláskikötőben 2009. június 5-én. Az ünnepségen Kovács Miklós arról beszélt, hogy az utóbbi években reneszánszát éli a Balaton."
 

"A turisztikai vonzerő növelésére eddig 4,6 milliárd forintos támogatási keretet lehetett felhasználni, a következő két évben pedig további 3,6 milliárd forintos keretről lehet majd dönteni - mondta a turisztikai szakállamtitkár.
 
Komoly érdeklődés mutatkozik a balatoni vitorlázás iránt, melyet jelez, hogy egyes kikötőkben várólista van. Nem véletlenül bővítették a balatonboglári vitorláskikötőt. A balatoni vitorláskikötők fejlesztése iránti igényt mutatja, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. több kikötőjében várólistát kell vezetni a helyet bérelni kívánókról - mondta Horváth Gyula, a cég vezérigazgatója. A hajózási társaság 1998-tól kezdve korszerűsíti és bővíti vitorláskikötőit. A boglári kikötő fejlesztésének első ütemeként a régi, elavult klubházat és vizesblokkokat elbontották, és helyette új szolgáltatóházat építettek. Az összességében 330 millió forintba kerülő beruházásnak köszönhetően 44 férőhellyel bővült, és ezzel a hajózási társaság kikötőláncának harmadik legnagyobb kikötőjévé vált a boglári. Az Európai Unió 90 millió forinttal támogatta a projekt második ütemének megvalósítását, a környék rendezését, parkolóhelyek kialakítását, valamint környezetvédelmi berendezések megépítését várhatóan 2010-re fejezik be.
 
Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke a beruházás átadásán kifejtette: jó döntés volt önkormányzati tulajdonba adni a hajózási társaságot. Szólt arról is, hogy az ország számára kiemelkedő turisztikai jelentőséggel bíró üdülőövezettől a válság ellenére nem vontak el fejlesztési forrásokat, amely lendületet adhat további kikötőfejlesztésekhez. A BFT-nek jelenleg 17 különböző stádiumban lévő kikötőfejlesztésről van tudomása, amelyek révén két éven belül 800, a teljes megvalósulásuk esetén 2 ezer új vitorláskikötői férőhely létesülhet a Balatonon."
 
forrás:
kép forrás: