3,5 milliárd forintra lehet pályázni LEADER térségek közötti együttműködéshez

Nyomtatóbarát változat
3,5 milliárd forintra pályázhatnak a Helyi Akciócsoportok (HACS), illetve a köz-, a civil és a vállalkozói szféra képviselői a LEADER térségek közötti együttműködés megvalósításához. Egy együttműködési projektre maximum 50 millió forint igényelhető. A támogatási kérelmeket 2013. április 2-től augusztus 31-ig folyamatosan lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).
 
Az együttműködés létrejöhet legalább két különböző, magyarországi LEADER HACS illetékességi területe között. A projektbe bevonható a köz-, a civil és a vállalkozói szféra bármely képviselője. A kooperáció célja a tapasztalatok, az ismeretek és a jó gyakorlatok megosztása, közös akciók, projektek kidolgozása, szervezetek alakítása, a helyi kapacitás és a fejlesztések erősítése.
 
Támogatást lehet kérni többek között közös beruházásokra, tevékenységekre, közös szervezetek alapítására, publikációk kiadására vagy képzési, oktatási rendezvények – például szemináriumok, konferenciák – előkészítésére és megvalósítására.
 
A pályázat benyújtása kétlépcsős: az akciócsoportoknak először egy megvalósíthatósági tanulmányt kell beadniuk a Vidékfejlesztési Minisztériumba. A tanulmányt egy tapasztalt szakemberekből álló bizottság hagyja jóvá, vagy szükség szerint módosító javaslatokat tesz. A pályázatokat a bizottság jóváhagyó határozatával együtt kell eljuttatni az MVH-hoz. A cél, hogy szakmailag kifogástalan, minőségi projektek valósuljanak meg.
 
A Helyi Akciócsoportok a LEADER Program végrehajtására jöttek létre, amely gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldását segíti. A HACS-ok maguk dönthetnek arról, milyen fejlesztéseket kívánnak támogatni. Az akciócsoportokban a közigazgatás, a vállalkozók és a civil szervezetek is képviseltetik magukat.
 
 
forrás:
Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája