270 millió euró EU-finanszírozás zöld projektek megvalósítására

Nyomtatóbarát változat
Jóváhagyta 202 új projekt finanszírozását az Európai Unió LIFE+ természetvédelmi programjának keretében az Európai Bizottság. A projektek a természetvédelemmel, a környezetvédelmi politikával, az éghajlatváltozással, valamint a környezetre vonatkozó tájékoztatással és kommunikációval kapcsolatos tevékenységekre terjednek ki. A projektek összesen 516 millió eurós befektetést jelentenek, amelyhez az Európai Unió 268,4 millió euróval járul hozzá.

A legutóbbi felhívásra, amely 2011 júliusáig állt nyitva, a 27 tagállamból 1 078 pályázat érkezett a Bizottsághoz. Ezek közül 202-t választottak ki társfinanszírozásra a program alábbi három összetevőjén keresztül: LIFE+ természet és biodiverzitás, LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás, valamint LIFE+ információ és kommunikáció.

A beruházások a 27 tagországban összesen 516 millió euró befektetést jelentenek, amelyhez az unió 268,4 millió euróval járul hozzá. Magyarország is kapott két projekthez összesen 13,6 millió euró támogatást. A támogatott programok egyike a Hortobágy élővilágának megőrzését célozza, a másik a kékvércse Kárpát-medencei fészekrakó- és táplálkozóhelyeinek hosszú távú és fenntartható kezelését szeretné elérni, beleértve annak megakadályozását is, hogy a faj kihaljon Szlovákiában.

A LIFE+ természet és biodiverzitás körébe tartozó projektek a veszélyeztetett fajok és élőhelyek védettségi állapotának javítására irányulnak. A LIFE+ környezetvédelmi célú európai pénzügyi eszköz, amelynek teljes költségvetése a 2007–2013 közötti időszakban 2,143 milliárd euró.


forrás:
MTI
www.euvonal.hu