1-Zöld infrastruktúra fejlesztés: Módszertani javaslat a Területi Tervezést Támogató Térképes Indikátor Rendszer kialakítására

Nyomtatóbarát változat
A zöld infrastruktúra koncepciót az Európai Bizottság 2009-es Fehér könyv a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásról (COM[2009] 147 Final) című dokumentuma (2009) vezette be az EU politika részeként.A koncepció a biodiverzitás megőrzését – a hagyományosan a szélesebb körű földhasználati és gazdasági fejlesztéspolitikától elszigetelt természetvédelmi intézkedésekkel szemben – a szélesebb politikai keretbe helyezett földhasznosítási prioritásokkal szoros összhangban szándékozik megvalósítani.
 
A zöld infrastruktúra koncepció fejlesztését és megvalósítását segíti, az INTERREG IVC program támogatásával 2012 áprilisában indult Greeninfranet (http://www.greeninfranet.org/) projekt is, amelyben 12 európai régió szakemberei cserélik ki tapasztalataikat, gyűjtik össze a legjobb gyakorlatokat és fogalmaznak meg szakpolitikai ajánlásokat.
 
A Greeninfranet projekt keretében a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft. szakértői - a projektpartner Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ koordinációjával - mintaterületi javaslatot dolgoztak ki a Közép-Magyarországi régió két kistérségére (Szob, Veresegyháza) a Barcelona Tartományban már bevált, a természeti örökség megőrzését segítő térinformatikai területi tervezési megoldások átültetésére.
 
Mivel a kísérlet szerteágazó és elmélyült szakértelmet igényelt, a folyamatban a Földművelésügyi Minisztérium, a Duna-Ipoly Nemzeti park Igazgatóság, a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága segédkezett.
 
A gyakorlati tapasztalatcsere alapja a SITxell modell (http://www.sitxell.eu/en/default.asp) volt, amely integrált módon kezeli a vizsgált térség természeti, társadalmi és gazdasági tulajdonságait, jó alapot adva a zöld infrastruktúra kezdeményezéseknek. A modell egyedülálló hozzáadott értéke a különböző földhasználati jellemzők és környezeti tényezők együttes elemzése, és a vizsgált terület környezeti adottságainak - területi tervezésben nélkülözhetetlen - megbízható értékelése.
 
A katalán mintát követve kidolgozott Területi Tervezést Támogató Térképes Indikátor Rendszer (TTTT-IR) ötvözi a természeti értékek alapján kidolgozott indikátorokat, az erdészeti és a mezőgazdasági változókat, valamint a lakossági, ipari és gazdasági fejlesztési igények becslését.
A projekt keretében kialakított magyarországi Területi Tervezést Támogató Térképes Indikátor Rendszerfőbb jellemzői:
  • nyílt, a területi szereplők számára egységesen és könnyen hozzáférhető információt szolgáltat a döntéshozatal és a tervezés korai szakaszában
  • egységes, térképes és a laikusok számára is könnyen értelmezhető információt ad a vizsgált terület ökológiai, táji és társadalmi-gazdasági értékéről, állapotáról,
  • hozzájárul a táji és ökológiai szempontok területi tervezés folyamatába integrálásához
  • információt szolgáltat a magasabb szintű tervekről és tervezési területtel szomszédos területekről.
A területi információs rendszerben fejlesztett hét térkép közül három az érvényben lévő területi szabályozásokat (jogi kötelmek, területi tervek rendelkezései) összegzi. További négy térkép készült a térbeli döntések támogatására a különböző ágazati változók integrálásával, mint pl.: becsült természeti érték, erdészeti, illetve mezőgazdasági alkalmasság, fejlesztési potenciáltérkép.
 
CsatolmányDátumMéret
[file] executive_summary_2014.08.14.pdf24/09/14 2:55 pm14.3 MB
[file] teteir_20140814.pdf24/09/14 2:55 pm17.34 MB