Vertikális Közösség rehabilitáció a veszprémi “Pokoli toronyban”

Nyomtatóbarát változat
Veszprém Magyarország egyik legősibb települése, megyeszékhely és megyei jogú város. Három kistáj találkozásánál (Bakony, Balaton-felvidék, Mezőföld) fekszik, mintegy 15 km-re a Balatontól északra és kb. 110 km-re a fővárostól nyugatra. A város közúti és vasúti megközelíthetősége jó, népessége 2011-ben meghaladta a 64 ezer főt. A „Pokoli toronyként” elhíresült, Veszprém külvárosában található tízemeletes épület az utóbbi évtizedben a szegregáció, az elfeledés, a lerobbantság, a mélyszegénység szinonimájaként élt az emberek tudatában. A magányosan álló panelház 1976-ban épült a Veszprém megyei Állami Építőipari Vállalat munkásszállójának. A kilencvenes években a vállalat csődbe ment, a szobákat lakásokként kezdték árulni, sokan a rehabilitált belvárosból költöztek ki. Az évek során folyamatosan lepusztuló házban nem járt a lift, mert ellopták a motorját, nem volt fűtés, mert eltűntek a kazánok, de a közüzemi szolgáltatásokat is kikapcsolták. A folyosók sötétek voltak, a lépcsőfordulók nem egy helyen a szabadba nyíltak. A rehabilitációs projekt célja, hogy megállítsa a házban élő abszolút szegénységben élők leszakadását.
 
A Máltai Szeretetszolgálat 2009 áprilisa óta van a helyszínen. Lakásvásárlással és bérléssel elérték az 51%-os tulajdoni hányadot, így mint társasház a többségi tulajdoni jogukkal van esélyük és lehetőségük a változások végig vitelére, annak ellenére, hogy a Szolgálat ezzel a Vertikális Közösség rehabilitációs programmal olyan hiányzó közösségi és önkormányzati funkciókat vállalt fel, melyek alapvetően távol állnak egy civil szervezet kompetenciájától. Alapvető célt a kezdeti rendteremtés jelentett, az azonnali életveszély elhárítása, valamint a közösségi funkciók erősítése és a fenntartható közösség modellezése. A rövidtávú célok között szerepelt a főbejárat mellett egy portaszolgálat kialakítása, melynek funkciója a ház biztonságának megteremtése, a kártyás mérőórák feltöltése, valamint a ház közös ügyeinek rendezése lenne.
 
 
Középtávú cél egy szociális bérlakás rendszer kialakítása, ahol mintegy 100 fő lakhatását biztosítanák 36 szociális bérlakás kialakításával. A házban egy 45 fős rehabilitációs központ is lenne, mely hosszú távon biztosítaná a szociális munkás képzést, foglalkoztatást, valamint az elkezdett programok koordinálását és folytatását. Hosszú távon pedig egy munkásszálló hozható létre az épületben, mivel a környéken több mint 35 cég és vállalkozás rendelkezik telephellyel, ahol jelenleg mintegy 3000 főt foglalkoztatnak. További cél pedig egy olyan speciális mosoda kialakítása lehet, amely munkalehetőséget adhat néhány házban lakónak. A mosoda két funkciót látna el, egyrészt a házban lakóknak biztosítaná a mosási, fertőtlenítési lehetőséget egyfajta szociális mosodaként, másrészt a környező iparterületek részére tudna vállalkozási tevékenységként mosni, főként munkaruházatot.
 
A Szeretetszolgálat szociális munkája a lakókkal történő kapcsolatfelvétellel és elbeszélgetésekkel kezdődött. Ahhoz, hogy segíteni tudják a családok mindennapi életét, először az épület lakhatóságán kellett sokat javítani. A lakások felújítását úgy kellett elvégezni, hogy a fenntartási költségek alacsony szinten maradjanak, hiszen a lakók szinte kivétel nélkül hátrányos helyzetben élnek, többnyire mélyszegénységben. Rendbe hozta a szolgálat a folyosók ablakait, felújították az épület elektromos hálózatát, kitakarították a rengeteg szemetet. Megjavították a beázó tetőt, kicserélték a víz- és szennyvízvezetékeket. A közműszolgáltató cégekkel rendeződött a kapcsolat, például olyan villanyórákat helyeztek üzembe, amelybe előre kell fizetni, és addig szolgáltat áramot, amíg a befizetett összeg tart. Hasonlóan működő fűtésszolgáltatást terveznek kiépíteni, miután a lakók javaslatokat kaptak arra, hogyan tudják fedezni a költségeiket. A lift kártyával működik, csak az tudja használni, aki kifizeti a közös költséget.
 
Ugyancsak komoly eredményként értékelhető, hogy egy 50 fős rehabilitációs otthon nyílt hajléktalan emberek számára a harmadik emeleten, továbbá létrehoztak egy 150 fős közösségi teret is az épületben. Új liftet szereltek fel és térfigyelő kamerákat is telepítettek minden emeletre.
 
 
Tíz felújított lakásra szociális bérlőkijelölési jogot vásárolt az önkormányzat. Az épületben 2010 óta szociális munkás dolgozik napi 8 órában, aki figyelemmel kíséri a hátrányos helyzetű családok sorsát, segíti a rászorulókat, összegyűjti a folyosón kallódó gyerekeket. Információs pontot működtetnek, gyermek-játszóházat üzemeltetnek, segítő beszélgetéseket és helyzetfelmérést végeznek.  Megbeszélések, workshopok folynak a higiéniai, kábítószer-függőségi, viselkedési és tanulási problémák megelőzésére és megfelelő kezelésére. A Szolgálat jelenléte és munkája nagy segítséget nyújt abban, hogy sikerüljön az itt élők társadalmi visszailleszkedése, valamint a városon belüli szegregációjuk megállítása. Egyedül a Máltai Szeretetszolgálat vállalta, hogy beköltözik a házba, valamint hogy kézbe veszi az épület és a benne élők sorsát. Rendkívül fontos annak a 70 családnak, akiknek az épületben van az otthonuk, hogy folyamatos segítséget kapjanak, továbbá annak a közel 50 hajléktalannak is, akiknek – ha csak ideiglenesen is – e program révén lehet fedél a fejük fölött.
 
A veszprémi toronyház példája jól mutatja, hogy milyen alapvető lépések mentén valósítható meg egy reményvesztett lakótelep és lakóközösségének újraszervezése. A szociális város-rehabilitációban és a telepes programokban is felmutatható tapasztalat, a beavatkozási prioritások sora, a rehabilitáció szociális szegmensének és hosszú távú fenntarthatóságának eszközrendszere. Az épület rehabilitációjához a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a veszprémi önkormányzat forrásai mellett az Open Society Institute (Nyílt Társadalom Intézet) biztosított közel 65 millió Ft támogatást.
 
További információkkal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tud szolgálni.
 
Kontakszemély: Vecsei Miklós
Hungarian Maltese Charity Service Office in Veszprém
Cím: 8300 Veszprém  Ibolya u. 8-12.
Telefon: +36(88)401307; +36(30)2748773
E-mail: vecsei.miklos@maltai.hu
 

Összeállította:
Brodorits Zoltán
VÁTI Nonprofit Kft.
Területi Információszolgáltatási és Tervezési Igazgatóság
forrás:
http://www.tereptamogatas.hu/projekt/veszprem-vertikalis-kozosseg-rehabi...
http://www.eukn.org/Hungary/hu_hu/E_k%C3%B6nyvt%C3%A1r/Lak%C3%A1s%C3%BCg...