Nemzetközi Duna Nap – június 29.

Nyomtatóbarát változat

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) kezdeményezésére a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tizedik évfordulója alkalmából a Duna menti országok 2004. június 29-én rendezik meg az első Nemzetközi Duna Napot. A nemzetközi Duna Napon számos helyen ünneplik a Dunát a Fekete erdőtől a Fekete tengerig. A Duna a világon az egyetlen vízfolyás, melynek vízgyűjtő területén 19 ország osztozik. A Duna hossza 2857 kilométer, 801 463 négyzetkilométeres vízgyűjtő területén (más források szerint a vízgyűjtő terület nagysága 807 000 négyzetkilométer) 19 ország osztozik: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Németország, Magyarország, Moldova, Montenegró, Szlovák Köztársaság, Szerbia, Szlovénia, Románia, Ukrajna, Albánia, Olaszország, Lengyelország, Macedónia, Svájc. 80.5 millió lakosával, a világ legnemzetközibb folyója, egyfajta speciális makrorégiót alkot. A Nemzetközi Duna Nap célja az, hogy a résztvevő országok együttesen lépjenek fel a szennyezés ellen, valamint a fenntartható vízgazdálkodás érdekében, és ezáltal ebben a makrorégióban egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki. A Duna Védelmi Egyezményről bővebben olvashat korábbi cikkünkben itt

Az esemény mára már hagyománnyá vált, így 2011-ben már nyolcadszor emlékezünk meg a folyóról és a mellékvízfolyásokról is a több mint 800.000 négyzetkilométeres Duna-medencén belül. Ebben partner a védelmi egyezményhez tartozó 14 ország - Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Németország, Magyarország, Moldova, Montenegró, Szlovák Köztársaság, Szerbia, Szlovénia, Románia, Ukrajna - amelyek több mint 2000 négyzetkilométerrel részesednek a vízgyűjtőn belül.

A Duna-nap minden évben valamilyen téma jegyében zajlik.

Az első évi szlogen a "Duna - híd a jövőbe" a társadalmi felelősségvállalás és az összefogás szükségességét tükrözte, 2005-ben egy a teljes vízgyűjtőre kiterjedő nemzetközi társadalmi konzultációra került sor Budapesten.

2006-ban a "Duna - az élő folyam" gondolat jegyében szervezték a napot, 2007-ben a Duna és a kultúra kapcsolata, 2008-ban pedig a vízhasználatok kérdése volt a vezértéma.

2009-ben a Duna-medence központi eseménye a dunai vízgyűjtő-gazdálkodási terv társadalmi vitája volt Pozsonyban.

A tavalyi évben „Tégy a folyókért!” jelszót választották.

 
Tekintettel arra, hogy a Duna stratégia az Európai Unió kiemelt területként kezeli, ezért az előző évi „Tégy a folyókért” jelszó lesz ismételten a 2011-es Duna Nap mottója.
 
Június 29-én a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzetközi Duna Nap rendezvényén, Budapesten adja át Románia képviselője Magyarországnak a Duna-vándorzászlót.

Időpont: 2011. június 29., szerda, 10-től 15 óráig
Helyszín: Vidékfejlesztési Minisztérium (Budapest, V. kerület, Kossuth tér 11., árkádsor)

Az idei Nemzetközi Duna Nap további eseményeiről folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket.

A témával foglalkozó ajánlott linkek:Összeállította:
Fekete Attila
VÁTI Nonprofit Kft. Információszolgáltatási Igazgatóság Dokumentációs Központ
CsatolmányDátumMéret
[file] Danube River Basin District overwiev
Forrás : Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság
http://www.icpdr.org/icpdr-files/6842
21/06/11 10:29 am2.96 MB