Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság

Nyomtatóbarát változat

A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (International Comission for the Protection of the Danube River - ICPDR) feladata a fenntartható és kiegyensúlyozott vízhasználat kialakítása a Duna-vízgyűjtő területén. Az ICPDR munkája a Duna Védelmi Egyezményre épül: ez a legfontosabb dokumentum, amely szabályozza a nemzetközi, határon átívelő együttműködésen alapuló vízgazdálkodást.

A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság egy olyan testület, amelyet azért hoztak létre, hogy érvényt szerezzen a Duna-védelmi Egyezménynek.
 
 
A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottságot hivatalosan a Duna-védelmi Egyezményt aláíró országok küldöttségei alkotják. Létezik azonban még egy hálózat, amelynek más szervezetek is a tagjai lehetnek.
 
 
A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottságban nemzeti küldöttek, minisztériumi képviselők, szakértők, a civilszervezetek és a tudományos világ képviselői dolgoznak együtt azon, hogy a Duna-vízgyűjtő területén kiegyensúlyozottá és fenntarthatóvá váljon a vízhasználat.
 
A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottságot 1998-ban alapították. Az azóta eltel 10 év során hatékonyan részt vett a törvényalkotásban, a prioritások és a stratégiák kidolgozásában, amelyek a Duna és mellékfolyói állapotának javítását tűzték ki célul. Létrehoztak többek között olyan eszközöket, amelyek a Duna-vízgyűjtő környezetvédelmi paramétereinek pontos megállapításában és javításában játszanak fontos szerepet:
 
 
 
Duna Információs Rendszer (Danubis)
 
A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság céljai:
  • A Duna vízkészleteinek megóvása és megőrzése a jövő nemzedékek számára
  • Kiegyensúlyozott tápanyagellátású, természetes vizek
  • Mérgezések veszélyének elhárítása
  • Egészséges és fenntartható vízrendszer
  • Árvízkárok megelőzése
A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság testületei:
szöveg forrás és információ:
 
kép forrás: