Duna Védelmi Egyezmény (Danube River Protection Covention)

Nyomtatóbarát változat
Az Együttműködési Egyezmény a Duna-folyó védelméért és fenntartható használatáért (röviden Duna Védelmi Egyezmény) képezi a Duna-vízgyűjtő területén a határon átnyúló, együttműködő vízgazdálkodás jogi alapját. Az Egyezményt 1994. június 29-én írták alá Szófiában, és 1998-ban lépett hatályba. Az Egyezményt 11 folyómenti ország írta alá: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Németország, Magyarország, Moldova, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna, valamint az Európai Közösség.
 
Célja, hogy a Duna-vízgyűjtő területén a felszíni és a felszín alatti vizeket érintő vízgazdálkodás és vízhasználat fenntarthatóvá és kiegyensúlyozottá váljon:
  • A felszíni és felszín alatti vizek védelme, megőrzése, minőségének javítása
  • Veszélyek megelőzésére és elhárítására irányuló intézkedések meghozatala (árvizek, jégár vagy veszélyes anyagok okozta mérgezés)
  • A Duna-vízgyűjtő területéről származó és a Fekete-tengerbe érkező üledékmennyiség csökkentésére irányuló intézkedések meghozatala
A Duna Védelmi Egyezmény aláírói megegyeztek abban, hogy alapvető vízgazdálkodási kérdésekben együttműködnek, felhasználva minden jogi, adminisztratív és technikai eszközt, hogy legalább fenntartsák, de ahol lehetséges, javítsák is a vízminőséget és a Duna illetve a vízgyűjtő környezeti állapotát, és hogy megelőzzék, csökkentsék vagy megakadályozzák a kedvezőtlen változásokat.
 

forrás:
CsatolmányDátumMéret
[file] Duna Védelmi Egyezmény (magyar)21/10/10 2:32 pm420.71 KB
[file] Danube River Protection Convention (angol)21/10/10 2:32 pm132.06 KB