Tájékoztató a Tanyafejlesztési Programról

Nyomtatóbarát változat
Közel 150 érdeklődő vett részt az idei Tanyafejlesztési Program első tájékoztató fórumán Kecskeméten. A Homokhátságon a rögtönzött felmérés szerint sok tavalyi sikeres pályázó igényel idén is támogatást, amit már július 9. óta be lehet nyújtani a NAKVI elektronikus kitöltő felületén.

Idén másfél milliárd forint áll a tanyán élők rendelkezésére életkörülményeik javítására, gazdaságuk fejlesztésére. A Tanyafejlesztési Program száz százalékban nemzeti forrással nyílt meg idén is.

A magyar kormány és a minisztérium nem skanzenként tekint a magyar tanyákra, hanem mint nemzeti örökségre, amely olyan gazdasági-társadalmi tér, amit a Nemzeti Vidékstratégia törekvései teljes mértékben leképeznek” – mondta V. Németh Zsolt megnyitójában. A vidékfejlesztésért felelős államtitkár hozzátette: a fiatal gazda pályázatnál is többletpontot ér, ha valaki tanyán szeretne letelepedni. „Sokoldalú, alulról építkező tervezésre van szükség a tanyák életben maradásához és fejlődéséhez – jelentette ki Csatári Bálint a fórumon. Balogh József országgyűlési képviselő, akinek választókerületéhez nagyon sok tanya tartozik, többek között a piacra jutás segítését emelte ki fő célul.

A program lebonyolításáért felelős Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója a tavalyi program eredményeiről és tanulságairól, valamint az idei változásokról beszélt a szép számú hallgatóságnak. Mezőszentgyörgyi Dávid elmondta, tavaly 201 pályázatot tudtak támogatni több mint 930 millió forinttal. A program monitoringjából kiderült, hogy elérte a megcélzott csoportot, és sokan nyilatkozták a felmérések során, hogy a tanyák fejlesztése a mezőgazdaság egy fontos mérföldköve.

Kaszás Veronika, a NAKVI Projektkoordinációs Osztályának referense az elektronikus kitöltő felület változásait és használatának legfontosabb tudnivalóit mutatta be a fórumon.

A teljes cikk itt olvasható.

A rendezvénysorozat következő állomásai:

 
2012. július 13. (péntek) 10 óra, Mezőtúr, Városháza – Díszterem (5400 Mezőtúr, Kossuth tér 1.)
2012. július 17. (kedd) 15 óra, Kállósemjén, Kiscsere tanya (4324 Kállósemjén)
forrás:
www.mnvh.eu

képforrás: