Milánó a világ első „függőleges erdőjének” városa

Nyomtatóbarát változat

A világ első függőleges erdejét építik Milánóban. A Stefano Boeri nevéhez kapcsolódó kezdeményezés a BioMilano elképzelés részét képezi, melynek célja a frissebb, zöldebb, élhetőbb világváros megteremtése.

BioMilano

A BioMilano egy hat tervet integráló város-vízió, mely szintén Stefano Boeri nevéhez köthető. Az elképzelés célja, hogy megállítsa a városok horizontális irányú, vidéki területekre való terjeszkedését, az erdők, a mezőgazdasági és természetes terek elhódítását, valamint hogy támogassa a természeti jelenlétet, a biodiverzitást a nagyvárosok határain belül és kívül egyaránt.
 
A BioMilan az alábbi hat konkrét projekt-ötletet tartalmazza:

1.    Vertikális erdő: toronyépület 1500 fával
2.    Faházak: szociális bérlakások és a „fa-ciklus”
3.    Tanyagazdaságok: a közeli mezőgazdaság epicentrumai
4.    Expo 2015: egy botanikus kert (természetes, vagy mezőgazdasági)
5.    Metrobosco: egy természetes erdő Milánó körül
6.    Városi vidék: a szennyezett városi talajok biológiai és növényi úton történő rehabilitációja – a vidéki infrastruktúra fejlesztése

Ezek az ötletek egymással összefüggésben állnak és végeredményben a város revitalizációját hivatottak megvalósítani.

 

 
Bosco Verticale
 
Milánóban megkezdődött az „erdők égbe ültetése” két öko-lakóház építésével, melyek otthont adnak majd a világ első vertikális erdejének. A Bosco Verticale projekt egy olyan innovatív vállalkozás, melynek célja a nagyváros visszaerdősítése. Milánó Olaszország második legnépesebb városa, Olaszország pedig az ötödik legnépesebb európai ország. Mint minden világvárosnak, Milánónak is szembe kell néznie a városi szennyezett levegő és a vegetáció hiánya által okozott környezeti problémákkal.

Stefano Boeri építész egyedülálló tervei szerint két – egy 110m és egy 78m magas, valamint 18 illetve 27 emeletes – lakótorony épül Milánóban, melyekre tízezer négyzetméteren 900 fát, 5000 cserjét és 11 000 talajtakarón élő növényt fognak elültetni, az erre a célra kialakított, vasbetonból épülő erkélyeken. A betelepített növényzet segít kiegyensúlyozott mikroklímát teremteni a város szívében:

  • Megköti a szén-dioxidot, csökkentve ezáltal a szén-dioxid-koncentrációt
  • Oxigént termel
  • Növeli a páratartalmat
  • Megszűri a légköri szennyeződéseket
  • Nyáron megvédi az épületeket a közvetlen besugárzástól, télen átengedi a napsugarakat
  • Csökkenti a zajszennyezést
A növények öntözésére egy, a város által termelt szennyvízre alapuló tisztító-szűrő-öntözőrendszert alakítanak ki. Az energiaellátást is zöld technológiákkal – napelemekkel és egy szélerőművel – oldanák meg. A nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó projekt építési munkálatai már folyamatban vannak, a 27 emeletes épület hetedik emeleténél tartanak. A projekt várhatóan 2015-re fejeződik be. Remélik, hogy ez az elképzelés más nagyvárosokat is ösztönözni fog arra, hogy a növényzet városokba való visszatelepítésével, egyfajta „visszaerdősítésével” javítsák a városi levegő minőségét és fenntarthatóbbá, élhetőbbé tegyék a városi környezetet az ott lakók számára.

A képeken nyomon követhetők az előzetes tervek és az építkezések jelenlegi állapota.