Megkezdődött Eger belvárosának rekonstrukciója

Nyomtatóbarát változat
Eger látképe (forrás:egerpanorama.hu)Dobó tér (forrás: eger.hu)Megkezdődött az egri belváros 5 milliárd forint értékű rekonstrukciója. A tervek szerint 2014 tavaszán befejeződő munkálatok célja, hogy a Dobó tér, az Eger patak belvárosi szakasza, valamint a belvárosi terek megújításával tovább növekedjen a település történelmi belvárosának vonzereje.
 
A program hivatalos neve: Dobó tér – Eger patak – Belvárosi térsor funkcióbővítő rehabilitációja (ÉMOP-3.1.2/C-09-2f-2011-0001). A 25 elemből álló fejlesztés, több mint 3 milliárd forint támogatást kap az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében – közölte Zentai László, az önkormányzat médiareferense.
 

Minorita templom (forrás: eger.hu)Senator ház (forrás: iranymagyarorszag.hu)A tervek szerint 2014 tavaszán befejeződő munkálatok célja, hogy a Dobó tér, az Eger patak belvárosi szakasza, valamint a belvárosi terek megújításával tovább növekedjen a település történelmi belvárosának vonzereje – tette hozzá. Mint elmondta: a program a többi között tartalmazza a piac mellett egy parkolóház építését, a városképi jelentőségű Senator ház, a Minorita templom homlokzatának felújítását, a Kis Dobó tér, a Dobó tér, a vár alatt húzódó Dobó utca és a Dózsa György tér teljes rekonstrukcióját. Része egy kerékpárút kialakítása az Eger-patak medrében, a patakmeder rekonstrukciója, a Valide Sultana török kori fürdőrom látogathatóvá tétele, a Városháza részleges rekonstrukciója és egy híd rehabilitációja, illetve egy új híd létesítése az Eger-patakon. A közterületi fejlesztések során közmű rekonstrukcióra is sor kerül.

A projekt átfogó célja: a városi terek összefüggő rendszerének a műemléki védettségű barokk belvároshoz méltó kialakítása és a megújuló közterületek és az Eger-patak közvetlenebb kapcsolatának megteremtése. A Dobó tér, az Eger-patak belvárosi szakasza és a belvárosi térsor megújításával a történelmi belváros központi szerepe tovább erősödhet – sorolta Zentai László.

További részletek az Egri Városfejlesztési Kft hírlevelében olvashatók.


forrás:
MTI
www.eger.hu