Konferenciát tartottak a budapesti agglomeráció jövőjéről

Nyomtatóbarát változat
A kohéziós politika 2014-2020 közötti időszakra kialakított tervei a gazdasági erőt és munkahelyeket teremtő fejlesztési lehetőségekre összpontosulnak Budapest térségében - közölte Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes csütörtökön Budapesten, egy, az agglomeráció jövőjéről szóló konferencián.
 
A városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes köszöntőjében elmondta: a közös településfejlesztést az unió is támogatja a jövőben; az új kohéziós támogatási politikában 2014-től előnyben részesülnek azok a közösen pályázó várostérségek, amelyek össze tudják hangolni településfejlesztési elképzeléseiket. Megjegyezte, hogy az 1,7 millió lakosú Budapest önmagában nem olyan versenyképes, mint a 2,5 millió embernek otthont adó agglomerációs térség. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a növekvő népességű agglomerációban élők ugyanazokat az életminőségre vonatkozó elvárásokat fogalmazzák meg, mint a budapestiek. Ezért az immár 1,3 millió lakosú Pest megye és a főváros között új viszonyrendszert kell kialakítani. Ennek első lépéseként a közgyűlés elnöke találkozik a megye összes polgármesterével, hogy egyeztessen velük az elkövetkező időszak teendőiről, és az új területfejlesztési rendszer működésével kapcsolatos célokról és tervekről.

A Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Intézete által megrendezett konferencia programján előadások szerepeltek többek között a budapesti agglomeráció fejlesztési prioritásairól, területrendezési tervéről, a város és környéke kapcsolatrendszerének kialakításáról és a változó agglomerációs szerepkörről Pest megyében.
 

A konferencián elhangzott előadások, valamint a Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (MTA KRTK) Regionális Kutatások Intézete kiadásában megjelent Budapest Agglomerációs Konferencia konferenciakötet elérhető az MTA KRKK oldalán.
 

forrás:
MTI
www.pestmegye.hu