Indul a Kis-Balaton vízvédelmi beruházásának második üteme

Nyomtatóbarát változat
Kis-Balaton (forrás: Független Balaton Multimédia Központ)
Több mint harminc év után folytatódhat és befejeződhet a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének kiépítése, a második ütem fejlesztéseire szóló vállalkozói szerződést 2012. április közepén írták alá Zalaváron. Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatósággal aláírták a vállalkozói szerződést, s a cég a Pentavia Kft.-vel közösen végzi el a közbeszerzési eljárás nyertesként a munkálatokat. A 3,3 milliárd forint értékű, európai uniós forrásból finanszírozott projekt tervezési munkálatai után nyáron indul a kivitelezés, amely 2015 februárjára fejeződik be.

A vezérigazgató felidézte, hogy az 1980-as évekre készült el a környezetvédelmi beruházás első üteme, amely jelentősen hozzájárult a Balaton környezeti terhelésének csökkentéséhez. A Zala torkolata előtti területen zsilipekkel, gátakkal és szivattyúkkal "kényszerítették" arra a folyót, hogy az elárasztott területen lerakja a hordalékát, természetes szűrőként azóta így a korábbinál sokkal kevesebb foszfor jut a Balatonba. A teljes beruházásnak akkor nagyjából a felét végezték el, most ennek folytatásaként 40 műtárgyat építenek, hogy a folyót tovább szabályozzák.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója korábban arról számolt be, hogy a második ütem során a Zala természetes vízjárásához igazodóan alakítják ki a Fenéki-tavat. Ez azt jelenti, hogy árvizek esetén, nagyobb vízhozamnál kiterjedtebb és mélyebb lesz a tó, a szintje a folyón érkező vízmennyiséghez igazodik majd. A szerződés aláírása kapcsán készült sajtóanyagból kiderül: a munkálatok során 4,8 kilométer hosszan épül töltés, s több mint 93 ezer köbméternyi mederkotrást végeznek. Két új vízszintszabályozó zsilipet, továbbá 19 egyéb zsilipet, "hallépcsőt" és hidat építenek, valamint felújítanak hat szivattyútelepet a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer második ütemének megvalósítása során.


forrás:
MTI