Befejeződött a Boldogkői Vár rekonstrukciója

Nyomtatóbarát változat
Boldogkői VárMegújult a mintegy nyolcszáz éves múltra visszatekintő, kiemelt jelentőségű országos műemlékünk, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Boldogkői Vár. Az Új Széchenyi terv keretében megvalósult, mintegy 150 millió forintos beruházás célja az volt, hogy a térség turisztikai vonzerejét, és az itt nyújtott szolgáltatások számát bővítsék
 
A felújítás során lefedésre került a Palotaszárny (lovagterem kiállítása), helyreállították a Szárazmalmot és a Háromszögű Tornyot, amelyen egy kilátót is kialakítottak. Rekonstruálták továbbá az északi védművet és az alsóvár kapuját is. A létrejövő hasznos terekben és a meglévő helyiségekben egyedi történelmi kiállítások és tárlatok kaptak helyet (többek között a lovagterem falai mentén a teljes magyar történelmet bemutató ólomkatona kiállítás terepasztalokon, mely Közép-Európa legnagyobb ilyen látványossága lenne több ezer valódi ólomkatonával). Újdonság a címer- és zászlókiállítás, a hadtörténeti eszközök bemutatása. Rekonstruálták a kovácsműhelyt, megtekinthető a börtön- és a kínzókamra, egy érem előállítására alkalmas pénzverde és a hozzá tartozó numizmatikai kiállítás.

A Hernád-völgy oldalában húzódó, andezittufa szirten magasodó Boldogkői Vár építésének pontos ideje máig nem ismert, annyi azonban bizonyos, hogy a tatárjárást követő időkben épülhetett. Első okleveles említése – Castrum Boldua néven – 1282-ből származik. Nevének eredetét a néphagyomány egy Bodó nevű aszalómestertől származtatja, aki IV. Bélának adott menedéket az őt üldöző tatárok elől. A vár pusztulása a XVIII. század elején kezdődött, ekkor ugyanis I. Lipót király parancsára a várat felrobbantották és az lakhatatlanná vált. A XIX. században már zajlottak helyreállítási és átépítési munkálatok, régészeti feltárása pedig 1963-ban indult meg.
 
A jelenleg önkormányzati kezelésben álló vár rekonstrukciós munkálatai 2002-ben kezdődtek meg. A rekonstrukció részleteiről itt tájékozódhat.
 

forrás:
http://www.boldogkovaralja.hu/
http://www.bautrend.hu/index.php/fejlesztes/4483-szazoetven-milliobol-uj...